Konaković, Bauman: Bilo bi značajno donošenje odluke o otvaranju pregovora sa BiH

SRNA
Konaković, Bauman: Bilo bi značajno donošenje odluke o otvaranju pregovora sa BiH

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković izjavio je danas u Minhenu da je od izuzetnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Evropskog savjeta u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

Konaković je tokom susreta sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Njemačke Suzan Bauman na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije izrazio nadu da će Evropska komisija u svom narednom izvještaju prepoznati napredak koji je BiH postigla i preporučiti donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

On je informisao Baumanovu da je BiH intenzivirala napore kako bi postigla potreban napredak do idućeg mjeseca, istakavši da je u potpunosti usklađena spoljna politika sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

Konaković je govorio i o Planu rasta za Balkan koji je usvojila Evropska komisija, te podsjetio na činjenicu da je uspostavljen radni tim za izradu plana reformi za njegovo sprovođenje.

On je ponovio i da BiH prepoznaje važnost regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i učešća u regionalnim inicijativama, posebno kroz Berlinski proces.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima, sagovornici su razmijenili mišljenja o unapređenju ekonomske saradnje i podršci u kandidaturama dvije zemlje u međunarodnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana