Komšić Ukrajincima: Nemojte u miru izgubiti ono što ste hrabro branili u ratu

GS
Komšić Ukrajincima: Nemojte u miru izgubiti ono što ste hrabro branili u ratu

KIJEV – Predsjedavajući i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine danas se u Kijevu, na Trgu Nezavisnosti (Majdan) obratio građanima rekavši da Ukrajinci ne smiju kompromisima u miru izgubiti ono što su hrabro branili u ratu.

Komšić i bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović jučer su stigli u službenu posjetu Ukrajini prilikom koje su se sastali sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i prisustvovali sastanku zemalja Krimske platforme.

-Na današnji dan, prije trideset i dvije godine, slobodni narod Ukrajine obnovio je svoju nezavisnost. Sudbina Ukrajine konačno je bila u rukama njenih građana - rekao je Komšić na početku obraćanja, prenosi Kliks.

Dodao je da se „ova godišnjica ne može u potpunosti proslaviti jer se nastavlja nepravedna, ničim izazvana i nezakonita agresija Rusije na Ukrajinu“.

-Dok razgovaramo, hrabri ukrajinski vojnici brane linije fronta i krvare kako bi ponovo zauzeli ukrajinsko tlo pod privremenom ruskom okupacijom - rekao je Komšić.

On je istakao da su ljudi širom svijeta, uključujući i njega, zadivljeni i inspirisani nesalomivim ukrajinskim duhom.

Dodao je da „podrška Ukrajini u ovoj istorijskoj borbi prevazilazi uske interese geo-politike“.

-Ono što je u središtu ove borbe je očuvanje najplemenitijih ljudskih vrijednosti – želje da se bude slobodan, da se zaštiti od zla i progona, da se ima vlastiti identitet. Ovi principi su neraskidivi čak i kada se brane golim rukama. O ovim pitanjima ne može biti nikakve kalkulacije - kazao je Komšić.

Istakao je da je „slobodni narod BiH uz Ukrajinu“.

-Predobro poznajemo strahote rata, agresije, razaranja i ratnih zločina. Svjedočenje ukrajinske borbe podsjeća nas na našu nedavnu oružanu borbu, ali i na današnje izazove protiv pokušaja uništenja naše zemlje, njenih institucija i njenog jedinstvenog identiteta. Dok se borite za svoju zemlju i njenu budućnost, čuvajte se kompromisa koji u miru mogu ugroziti ono što ste tako hrabro branili u ratu! Pobrinite se da mir bude pod vašim vlastitim uslovima  jer će od toga ovisiti budućnost vaše zemlje - rekao je Komšić koji je na kraju govora poručio „Slava Ukraini!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana