Komšić pred UN iznio lične stavove

Darko Momić, Željka Domazet
Komšić pred UN iznio lične stavove

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku nastupio je bez usaglašenog stava i ono što je govorio nije predstavljalo stav Predsjedništva, zbog čega bi moglo doći do novih turbulencija u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da nije usaglašen nastup, niti je Komšić to tražio od Predsjedništva, ističući da je “on mimo dosadašnje prakse otišao tamo i iznio svoj lični stav”.

- Na sceni je potpuna improvizacija. To je njegov individualni stav, a ne stav Predsjedništva BiH, šta god on govorio - kazao je Dodik za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, dan prije Komšićevog odlaska u Njujork održana je sjednica Predsjedništva BiH, ali on nije ni pomenuo potrebu da se usaglasi stav, bez obzira na priliku da se razgovara o tome.

- On je svjesno ignorisao i omalovažio instituciju Predsjedništva BiH. Nikakve stavove Predsjedništva nije iznosio i sve što je rekao samo je njegov lični stav - kazao je Dodik.

S druge strane, Komšić je rekao za “Glas Srpske” da je platforma za nastup davno usaglašena i usvojena, a na pitanje kada se to desilo, Komšić je odgovorio da se ne sjeća.

- To je bilo na nekoj od prijašnjih sjednica Predsjedništva, možda pretprošloj, ne sjećam se tačno - rekao je Komšić.

Ono o čemu govori Komšić je “Platforma za nastup delegacije BiH pred UN za ciklus zasjedanja 2019/2020” i ona jeste usvojena na petoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj 20. avgusta, ali govor koji je održao Komšić pred Generalnom skupštinom UN nije dio te platforme.

To najbolje potvrđuju dijelovi govora u kojima Komšić tvrdi da “zemlje susjedi BiH pojedinim aktivnostima destabilizuju BiH s ciljem ostvarivanja njihovih političkih interesa”, kao i dio u kojem govori o evroatlantskim integracijama.

- Time se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa - kazao je Komšić.

On je istakao i da je BiH pouzdan, ozbiljan i odlučan partner UN, EU i NATO-a.

- Aktivnosti u vezi sa procesom evroatlantskih integracija u BiH, kao i usklađivanje društveno-političkog sistema BiH sa pravnom tekovinom EU u centru su političkih dešavanja u BiH - rekao je Komšić.

U Komšićevu odbranu stao je i predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić, koji je, odgovarajući na pitanja o spornom govoru, rekao da se BiH nikada nije miješala u unutrašnja pitanja susjednih zemalja.

- Ne postoji zabilježena izjava u kojoj ćete naći zvaničnika BiH sa bilo kog nivoa koji na neki način daje smjernice šta bi trebali da rade Srbija, Hrvatska, Crna Gora. To očekujemo od naših susjeda. To je bio fokus onoga o čemu je govorio predsjedavajući Predsjedništva BiH - kazao je Zvizdić.

Imaginacija

Predsjednica RS Željka Cvijanović ocijenila je juče da Željko Komšić troši svoje političko vrijeme na imaginaciju i promovisanje koncepta koji ne može da uspije.

- Ne može uspjeti koncept brisanja granica na unutrašnjem planu u smislu da nemate entitete, da to postaju neke regije, da imate jednog predsjednika, da maltene budu ukinute sve institucije koje su danas entitetske ili kantonalne - rekla je Cvijanovićeva, ukazujući na Komšićevu kompatibilnost sa onim što je usvojila SDA u svojoj deklaraciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana