Dodatnih 1,8 miliona za plate 5.522 radnika, za minimalac prevoznicima 1,4 miliona KM

M.M.B.
Dodatnih 1,8 miliona za plate 5.522 radnika, za minimalac prevoznicima 1,4 miliona KM

BANjALUKA - Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske je na današnjoj sjednici, u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona, dodatno odobrio isplatu u iznosu 1,8 miliona KM za 2.317 poslovnih subjekata i preduzetnika, odnosno za 5.522 zaposlena lica u Republici Srpskoj.

U  saopštenju Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću navedeno je da je Upravni odbor ovakvu odluku donio nakon što je razmotrio Informaciju o poslovnim subjektima koji, u skladu sa Uredbom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti kovid 19 izazvane virusom korona, ostvaruju pravo na finansijsku podršku za maj iz sredstava Kompenzacionog fonda Srpske, a za koje je Poreska uprava donijela rješenja o isplati.

Navode da će se isplata vršiti na osnovu pojedinačnih rješenja koje je za svakog poslovnog subjekta i preduzetnika donijela Poreska uprava Republike Srpske.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske odobrio je danas i isplatu najniže plate za zaposlene u oblasti javnog prevoza lica i poreza i doprinosa obračunatih na najnižu platu za maj 2020. godine u ukupnom iznosu od 1,4 miliona KM.

Upravni odbor je na današnjoj sjednici u Banjaluci razmatrao Informaciju o zahtjevu prevoznika koji se bave prevozom lica za pomoć za maj mjesec i odobrio isplatu najniže plate i poreza i doprinosa za maj.

Isplate će se vršiti na osnovu spiskova koje Ministarstvo saobraćaja i veza dostavi Poreskoj upravi Republike Srpske.

- Za realizaciju ovog zaključka zadužni su Kompenzacioni fond Republike Srpske, Ministarstvo saobraćaja i veza i Poreska uprava Republike Srpske - saopšteno je iz Biroa Vlade.

Na prethodnoj sjednici Upravnog odbora Kompenzacionog fonda, u svrhu finansijske pomoći za saniranje posljedica izazvanih virusom korona za maj mjesec, po osnovu rješenja Poreske uprave zaključno sa 3. avgustom, odobrena je isplata sredstava u ukupnom iznosu od tri miliona maraka za 2.404 poslovna subjekta i preduzetnika, odnosno za ukupno 8.157 zaposlenih.

Time je do sada ukupan odobreni iznos isplata za maj, po rješenjima Poreske uprave, 4,9 KM za 4.721 poslovnog subjekta i preduzetnika, čime je obuhvaćeno ukupno 13.679 zaposlenih lica u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u Informaciji, Poreska uprava trenutno obrađuje naknadno dostavljene spiskove koje su dostavila resorno nadležna ministarstva, a za koje je utvrđeno da ispunjavaju uslove u skladu sa Uredbom o poreskim mjerama za mjesec maj 2020. godine.

Vaučeri

 Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske danas je prihvatio predložene izmjene Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima i uputio je Vladi Republike Srpske na usvajanje.

Predmetnom uredbom vrše se izmjene i dopune osnovnog teksta Uredbe o uslovima i načinu korištenja turističkih vaučera u ugostiteljskim objektima  na način da se smanjuje uslov po pitanju potrebnog broja noćenja za korištenje turističkog vaučera.

Naime, predloženom izmjenom građanin Republike Srpske može koristiti jedan turistički vaučer vrijednosti do 100 KM pod uslovom da ostvari najmanje dva noćenja zaredom u jednom ugostititeljskom objektu za smještaj, za razliku od dosadašnjeg rješenja koje je podrazumjevalo uslov od najmanje tri noćenja zaredom.

Takođe, za ostvarivanje prava u korist dva korisnika vaučera  smanjen je  uslov po pitanju broja noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj sa četiri na tri.

Takođe, predloženom uredbom usaglašava se sadržaj turističkog vaučera sa podacima koji se generišu u elektronskoj aplikaciji "eVaucer".

Procjena je da će se predloženom izmjenom povećati broj korisnika turističkih vaučera.

Od 15. juna zaključno sa 15.avgusta ove godine ukupno je izdato oko 8.500 turističkih vaučera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana