Koliko Vlada Srpske planira da se zaduži u naredne tri godine

Marijana Miljić Bjelovuk
Koliko Vlada Srpske planira da se zaduži u naredne tri godine

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske izradila je plan zaduženja za naredni trogodišnji period koji je težak 3,4 milijarde maraka.

U dokumentu okvirnog budžeta RS, a na koji su ministri u Vladi RS početkom ovog mjeseca dali zeleno svjetlo, navedeno je da su u periodu 2025 - 2027. godine planirana ukupna zaduženja od 3,4 milijarde KM. Od tog iznosa na zaduženje u idućoj godini otpada 0,9 milijardi KM, a po 1,2 milijarde u naredne dvije godine.

Iz Vlade pojašnjavaju da zaduživanje centralne Vlade za period 2025 - 2027. godine obuhvata plan povlačenja ino-kredita po investicionim projektima u implementaciji odobrenim od strane Narodne skupštine RS zaključno sa krajem marta 2024. godine, te plan primitaka po osnovu novih kreditnih zaduženja i emisija hartija od vrijednosti u svrhu finansiranja budžetske potrošnje u narednom trogodišnjem periodu, a o čemu će poslanici odlučivati u okviru godišnjih odluka o dugoročnom zaduženju

- Od ukupnog zaduženja centralne Vlade za idući trogodišnji period u iznosu od 3,4 milijarde KM, 71 odsto je planirano da se realizuje putem spoljnih instrumenata (sve u valuti evro) - stoji u dokumentu okvirnog budžeta Republike Srpske.

Gledano po godinama, u 2025. godini učešće spoljnih izvora u ukupnom godišnjem zaduženju iznosiće 65,1 odsto, u 2026. godini 77 odsto, dok će u 2027. taj procenat iznositi 68,8.

Zaduživanje će se u narednom periodu uglavnom vršiti putem fiksnih instrumenata (88,6 odsto) pri čemu će učešće fiksnih instrumenata u ukupnom zaduženju u 2025. iznositi 83,3 odsto, u 2026. godini 84,8, te u 2027. godini 96,3 odsto od planiranog godišnjeg iznosa zaduženja.

- Učešće zaduživanja putem HoV u ukupnom zaduživanju iznosiće 87,3 odsto, pri čemu u 2025. iznosi 83,3 odsto, u 2026. 82,7 odsto, te u 2027. godini 94,7 procenata od planiranog godišnjeg iznosa zaduženja - navedeno je u dokumentu okvirnog budžeta Republike Srpske.

U dokumentu koji je izradilo Ministarstvo finansija RS stoji da će se investicioni projekti u potpunosti finansirati iz spoljnih izvora, kao rezultat maksimalnog iskorišćavanja pristupa koncesionim izvorima finansiranja (NjB, EIB, EBRD i IFAD). Finansiranje budžetske potrošnje će se vršiti putem domaćih i spoljnih hartija od vrijednosti.

Javni dug Srpske na kraju marta ove godine iznosio je 5,359 milijardi maraka, odnosno 32,5 odsto BDP-a, a ukupni dug 6,286 milijardi ili 38,1 odsto  BDP-a.

Ministarka finansija RS Zora Vidović je prilikom predstavljanja dokumenta okvirnog budžeta RS navela da Republika Srpska ispunjava sve obaveze te da nije bilo kašnjenja kada je riječ o isplati duga, dodavši da je ove godine vraćeno 450 miliona KM više nego što se Srpska zadužila.

Garancije

U dokumentu okvirnog budžeta RS za idući trogodišnji period navedeno je da potencijalne obaveze opšte vlade obuhvataju obaveze po osnovu izdatih garancija Srpske, te obaveze po osnovu izdatih garancija jedinica lokalne samouprave, a koje bi mogle pasti na teret budžeta Republike, odnosno budžeta jedinica lokalne samouprave, u slučaju njihovog aktiviranja.

Ukupna izloženost Srpske krajem marta po izdatim garancijama iznosi 1,256 milijardi KM. Od navedenog iznosa 11 miliona KM se odnosi na garancije Srpske izdate za zaduženja jedinica lokalne samouprave, 162,1 milion za zaduženja fondova, te 994,9 miliona za javna preduzeća, ali i 88,3 miliona KM za zaduženja zdravstvenih ustanova i Nacionalnog parka “Sutjeska” Tjentište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana