Koliko djece poginulih boraca još nije zaposleno

Srna
Koliko djece poginulih boraca još nije zaposleno

BANjALUKA - U Republici Srpskoj je, prema evidenciji Boračke organizacije Srpske (BORS), zaposleno oko 95 odsto djece poginulih boraca, a posao aktivno traži njih više od 1.400, od kojih je većina sa srednjom stručnom spremom, rekao je Srni član Predsjedništva BORS-a Branko Grahovac.

On je izrazio očekivanje da će do kraja 2025. godine svima biti ponuđeno zaposlenje.

Grahovac, koji je i potpredsjednik Odbora porodica poginulih boraca BORS-a, rekao je da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nalazi vrlo mali broj djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom.

-U postupku zapošljavanja je ljekar iz kategorije djece poginulih boraca, dok je u Ministarstvu finansija Republike Srpske zaposlen doktor ekonomskih nauka iz ove kategorije - rekao je Grahovac.

On je podsjetio da je na inicijativu BORS-a resorno ministarstvo pokrenulo u Banjaluci pilot-projekat zapošljavanja djece poginulih boraca, a zatim se obratilo Zavodu za zapošljavanje da se evidentiraju nezaposlena djeca poginulih boraca i kontaktiraju poslodavci.

Grahovac je rekao da je početkom avgusta u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske održan sastanak sa poslodavcima, te da je 18 djece poginulih boraca bilo prijavljeno za razgovor sa poslodavcima, od kojih se pojavilo samo četvoro koji su zainteresovani za posao.

On je dodao da su poslodavci bili preduzeća iz Banjaluke “Krajina klas”, “Elas” koje se bavi preradom metala i metalnih predmeta, te “Horeka” koja se bavi veleprodajom alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Grahovac je rekao da su poslodavci ponudili djeci poginulih boraca sa srednjom stručnom spremom zaposlenje uz početnu platu od 1.300 KM, uz mogućnost povećanja, te da je uvjeren da će četvoro njih uskoro biti zaposleno u ovim preduzećima.

Izrazio je očekivanje da će nakon Banjaluke, u narednih mjesec i po, pilot-projekat zapošljavanja djece poginulih boraca obuhvatiti sve gradove u Republici Srpskoj.

Grahovac je ocijenio da političke partije manipulišu sa zapošljavanjem djece poginulih boraca, te istakao da je Vlada Republike Srpske proteklih godina sprovela niz aktivnosti u pogledu zapošljavanja ove kategorije.

-Zapošljavanje djece poginulih boraca je sveta dužnost BORS-a i Odbora porodica poginulih boraca. BORS nikada neće odustati od ove aktivnosti, sve dok ne budu zaposlena sva djeca poginulih boraca Vojske Republike Srpske - istakao je Grahovac.

On je izrazio zahvalnost na razumijevanju u rješavanju ove problematike resornom ministru Danijelu Egiću, koji je, kako kaže, uporan u ovim aktivnostima i podržava sve inicijative BORS-a da se ova djeca zaposle.

Grahovac je najavio da će do kraja godine biti održana Skupština BORS-a na kojoj će biti podnesen izvještaj o tome šta je Odbor porodica poginulih boraca uradio po ovom pitanju.

-Do Nove godine nastojaćemo da ponudimo posao svima koji su zainteresovani -  zaključio je Grahovac.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je ranije da će u Banjaluci u okviru pilot-projekta, djeci poginulih boraca biti ponuđeno zaposlenje, a zatim će se krenuti u rješavanje ove problematike i u ostalim dijelovima Republike Srpske.

-Ponudili smo poslodavcima u realnom sektoru da zaposle djecu poginulih boraca po kvalifikacijama - nekvalifikovani, kvalifikovani, srednja stručna sprema. Očekujem veći angažman i aktivizam Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske po ovom pitanju - istakao je Egić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana