Kokot: Afirmisanje žena u privredi je trend

SRNA
Kokot: Afirmisanje žena u privredi je trend

SARAJEVO - Afirmisanje žena u privredi trend je posebno u oblasti turizma, gdje je izražena potreba za vještom i obrazovanom radnom snagom, izjavila je u Sarajevu generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot.

Kokotova je na konferenciji "Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost", organizovanoj u okviru USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH, naglasila značaj ovakovog skupa posvećenog promociji i afirmaciji žena u turizmu, ali i ukupno u oblasti privrede.

Generalni sekretar Privredne komore Republike Srpske ukazala je da žene pronalaze način za dodatnu edukaciju i obrazovanje, kao i pokretanje vlastitog biznisa i uključivanje u razne poslove.

Prema njenim riječima, tako su trenutno u sektoru privrede žene angažovane na mjestima koja su do sada bila tipično muška.

"Iz sektora privrede dobijamo informacije da su, naprimjer, žene varioci mnogo bolje od muškaraca u tom poslu, u smislu preciznosti i suptilnog pristupa poslu", rekla je Kokotova.

Ona je napomenula da žene imaju drugačiji pristup poslu i timskom radu, te prednosti svih onih koji na vrijeme to prepoznaju.

Direktor Misije USAID-a BiH Kortni Čab naglasila je ulogu žena u sektoru turizma, ističući da je današnji skup i poziv za lidere u tom sektoru i kreatore politika, ali i lokalne zajednice da podrže žene i pomognu im da se njihova uloga dodatno osnaži i prevaziđu prepreke koje im stoje na putu da se dokažu u punom kapacitetu.

"Kad napreduju žene, napreduje i poslovna zajednica, te društvo u cjelini. Cilj konferencije je da pokažemo koliko žene mogu uraditi u turističkom sektoru, a onda da to postane model za sve ostale sektore koji će pomoći da se privreda BiH osloni na ženu i pomogne joj u radu", rekla je direktor Misije USAID-a u BiH.

Konferenciju "Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost" pratio je i sajam proizvoda i rukotvorina u organizaciji USAID Projekta razvoja održivog turizma u BiH i UN Žene BiH.

Predstavnica UN Žene u BiH Amna Muharemović rekla je da su USAID i UN Žene u BiH udružili snage za rad na sprovođenju principa za osnaživanje žena u sektoru turizma u kojem čine većinu radne snage, ukazijući da su manjina u oblastima gdje se donose odluke.

Konferencija pod nazivom "Žene u turizmu: rušimo prepreke, oblikujmo budućnost" prva je takvog tipa u BiH koja je na panel diskusijama i informativnim prezentacijama okupila vodeće aktere turističkog sektora.

Cilj je isticanjem uloge žena u sektoru turizma podstaći promjene u turističkoj industriji radi ekonomskog osnaživanja žena, te promovisanja inkluzivnosti i raznolikosti u sektoru turizma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana