Kojićeva inicijativa za reformu Instituta skinuta sa dnevnog reda

Srna
Kojićeva inicijativa za reformu Instituta skinuta sa dnevnog reda

SARAJEVO- Inicijativa poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milorada Kojića, kojom se traži reforma Instituta za nestala lica BiH, skinuta je danas sa dnevnog reda sjednice tog doma jer Zajednička komisija za ljudska prava nije održala sastanak, odlučio je Kolegijum Predstavničkog doma.

Kojić je u obrazloženju svoje inicijative istakao da je potrebno što hitnije formirati radnu grupu za izmjene Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača Instituta, radi izmjena Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica.

On je u inicijativi naveo da je i trenutna upravljačka struktura Instituta za nestala lica BiH uspostavljena suprotno Sporazumu i zakonu, te da je u nelegalnom mandatu.

Kojić smatra da radnu grupu treba da čine predstavnici institucija iz Republike Srpske, Federacije BiH i zajedničkih.

On je podsjetio da je zaključkom Savjeta ministara još iz aprila 2016. godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pokrene postupak pregovora za izmjene i dopune Sporazuma sa Međunarodnom komisijom za nestala lica, te da je od vlada entiteta zatraženo da imenuju predstavnike.

Kojić tvrdi da do danas nije održan nijedan sastanak na kojem bi se to pitanje razmatralo.

Zbog izostanka sastanka Zajedničke komisije za ljudska prava, sa dnevnog reda skinute su i tačke dnevnog reda koje se tiču Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, s mišljenjem Ustavnopravne komisije ovog doma, koja je utvrdila da prijedlog nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, kao i Izvještaja o radu nacionalnih manjina BiH za 2022. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana