Kojić: Srpski ministri da aktuelizuju hapšenje Glavaša

GS
Kojić: Srpski ministri da aktuelizuju hapšenje Glavaša

Srpski ministri i predstavnici vlasti treba da aktuelizuju hapšenje ratnog komandanta hrvatskih snaga u Osijeku Branimira Glavaša koji je pobjegao u BiH i da rade na njegovom vraćanju u Hrvatsku, gdje je nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, izjavio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je ocijenio da je sramno da ljudi osuđeni za zločine nad Srbima javno govore kako neće da leže u zatvoru.

- To je naša realnost i slika koju moramo ispravljati, jer dok god se ovakve stvari budu dešavale, srpske žrtve neće imati mira i neće dočekati pravdu jer i Tužilaštvo i Sud BiH, a sada vidimo i hrvatsko pravosuđe, rade po istoj mantri da zločini nad Srbima nemaju težinu, da ubice i nalogodavci "nemaju imena", a nad glavom svakog Srbina koji je nosio uniformu je sud i robija. To je nešto što se hitno mora promijeniti - naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, očigledno je da svi rade po mantri odbjeglog generala takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina i SDA, odnosno Bakira Izetbegovića, koji je svoj kadar savjetovao da bježe od odsluživanja kazni za zločine nad Srbima.

- Očigledno je i Glavaš shvatio da za zločine nad Srbima niko neće odgovarati i da je najlakše pobjeći. Znamo da niko to neće tražiti i juriti. Ubijati Srbe je najjeftinije. Srpska glava je bila najjeftinija. Brine me činjenica da se to dešava u srcu Evrope, da je Hrvatska članica EU, koja je dozvolila da on izađe iz zemlje - naglasio je Kojić za Srnu.

Ratni komandant hrvatskih snaga u Osijeku Branimir Glavaš, koga je nedavno zagrebački Županijski sud nepravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima, objavio je na svom Fejsbuk nalogu da se preselio u BiH i da se nalazi u mjestu Drinovci, u opštini Grude.

Županijski sud u Zagrebu je na ponovljenom suđenju u slučajevima "selotejp" i "garaža" 27. oktobra nepravosnažno osudio Glavaša na sedam godina zatvora za ratne zločine nad Srbima u tom gradu 1991. godine. Glavašu tada nije određen istražni zatvor zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. godine, prema kojoj je već odslužio dio kazne, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana