Kojić: Srpska sabornost dostiže svoj vrhunac u 21. vijeku

Srna
Kojić: Srpska sabornost dostiže svoj vrhunac u 21. vijeku

ISTOČNO SARAJEVO - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave odslikava stanje duha srpske nacije, težnje i ideala kojima srpski narod stremi i to zahvaljujući vizionarstvu i smjelosti dva srpska predsjednika - Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, rekao je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Kojić je podsjetio da je srpski narod oduvijek tragao za jedinstvom i slogom i da je u raznim istorijskim (ne)prilikama branio teško sticanu slobodu i ponosno isticao nacionalni barjak crveno-plavo-bijele boje.

Iako su ove vrijednosti utkane u srž srpskog naroda, Kojić ističe da su bile potrebne decenije narodnog sabiranja i razvoja nacionalne svijesti da bi Srbi napokon dobili praznik posvećen srpskom jedinstvu, slobodi i nacionalnoj zastavi. 

"A jedinstvu i slozi stremili smo vijekovima. Pomenuću samo događaj od 2. jula 1876. godine kada je objavljen `Proglas bosanskom narodu` kojim se tadašnja Bosna, odnosno krajiški, posavski i podrinski srezovi i opštine sa srpskom većinom prisajedinjuju Kneževini Srbiji", pojasnio je Kojić i dodao da je želja za jedinstvom postojala oduvijek.

Kojić je naglasio da je ta želja doživjela svoj procvat na Svesrpskom saboru u Beogradu, na kojem je usvojena i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

"Vjerovatno nismo u mogućnosti da još rezonujemo sve pozitivne efekte ni uspostavljenog praznika, ni Svesrpskog sabora ili Svesrpske deklaracije. Vrijeme će biti najbolji sudija ovih ujedinjujućih elemenata za srpski narod", poručio je Kojić.

On je naveo da je srpski narod u 20. vijeku preživio genocid, ujedinjavanje i razjedinjavanje, ubistvo kralja, NATO agresije i sankcije.

"Bio je to vijek patnje i lutanja. Međutim, taj 20. vijek započeo je probojem Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine, a ostaće upamćeno da srpsku pješadiju, koja je jurila da oslobodi sve srpske krajeve, nije mogla da sustigne ni francuska konjica. Tolika je bila želja i volja za slobodom!", rekao je Kojić.

On je dodao da se ista želja i volja za slobodom probudila i krajem tog vijeka zapadno od Drine.

"Osnovana je, pravno utemeljena i odbranjena Republika Srpska, najmlađa srpska država. Proboj Solunskog fronta i oslobođenje svih prostora na kojima su Srbi živjeli početkom vijeka i odbrana Republike Srpske krajem vijeka, dvije su najveće pobjede srpskog naroda", napomenuo je Kojić.

On je konstatovao da biti poslanik i predstavnik Republike Srpske danas u Sarajevu nije mnogo drugačije nego nekada Petru Kočiću.

"/Ne/prilike koje su i za Kočićevog života nadvijale naše nebo i danas `vedre i oblače`", rekao je Kojić.

On ističe da je srpski narod danas ponosan na ujedinjenje, ne mrzeći nikoga i ne želeći zlo nikome, te poručio da BiH može biti dejtonska ili je ne može biti.

"Sabirajući se, mi nikome ne oduzimamo ništa, već naprotiv, želimo svima miran život i opšti napredak. Ali nećemo nikome ni dozvoliti da nam uskrati pravo da slavimo naše praznike, da se okupljamo i da živimo za našu Republiku Srpsku i za našu Srbiju!", zaključio je Kojić.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Republici Srpskoj.

Taj praznik je simbolično ustanovljen na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

Ideju o tom zajedničkom prazniku Srbije i Srpske dali su rukovodioci Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić u dogovoru sa rukovodstvom Republike Srpske, predvođenim Miloradom Dodikom.

Vlada Srpske usvojila je na sjednici 10. septembra 2020. zaključak o praznovanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, čime je ovaj praznik ozvaničen u Srpskoj.

Dan kasnije, 11. septembra, i Vlada Srbije je donijela zaključak da se ovaj praznik zvanično proslavlja na teritoriji Srbije.

Cilj uspostavljanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jeste osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, te jačanje kulta nacionalne zastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana