Kojić: Šmitove odluke nemaju nikakvu težinu za Srpsku

Srna
Kojić: Šmitove odluke nemaju nikakvu težinu za Srpsku

SARAJEVO, - Kristijan Šmit se od turiste pretvorio u srbomrzca koji pokušava da Srbe okarakteriše kao jedine krivce u proteklom sukobu, ali njegove odluke nemaju nikakvu težinu za Republiku Srpsku, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.

Povodom Šmita najave da će proširiti i unaprijediti zakon o negiranju genocida kako bi se krivično gonili svi koji ne prihvataju da se to dogodilo u Srebrenici, Kojić rekao da se Šmitove odluke ne objavljuju u Republici Srpskoj, te da njegove priče nemaju nikakvu težinu.

"Čini mi se da u posljednje vrijeme njegove priče i kod nekih predstavnika međunarodne zajednice nemaju težinu", smatra Kojić.

Kojić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske formirala međunarodnu komisiju koja je jasno i nedvosmisleno utvrdila šta se dešavalo u srebreničkoj regiji u periodu od 1991. do 1995. godine, ali da Šmit želi da napravi sistem sudskog protjerivanja Srba, da se oni procesuiraju po svaku cijenu.

"Malo im je bilo sve ono što je radio Haški tribunal, pa je sada nastavilo ovo pravosuđe", naglasio je Kojić i dodao da Šmit sada želi da određene događaje predstavi na potpuno drugačiji način.

Govoreći o Šmitovoj izjavi da će sa tužiocima iz Bavarske razmotriti šta je najbolje preduzeti protiv negatora navodnog genocida u Srebrenici, Kojić je naveo da je u potpunosti nelegalno dovoditi bilo koga pored pravosudnog sistema.

"Čak i pored pravosudnog sistema na nivou BiH koji je neustavna kategorija ide korak dalje pa dovodi navodne tužioce koji nemaju pravo da utiču na pravni život", istakao je Kojić.

On smatra da Šmit šalje još jednu ružnu poruku da po svaku cijenu želi da zadrži abnoramalno veliku platu koju prima u BiH, čak i za nekoga ko u Njemačkoj obavlja najviše funkcije.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona uvažava činjenicu da su hiljade ljudi uglavnom ratnih zarobljenika ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana