Kojić: Šmit koristi izmjene zakona za obračun sa Srbima

Srna
Kojić: Šmit koristi izmjene zakona za obračun sa Srbima

SREBRENICA- Izmjene zakona o Memorijalnom centru u Potočarima, koje je nametnuo, Kristijan Šmit koristi za obračun sa Srbima, a to je i još jedan pokušaj prekrajanja istorije, rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

"Šmit koristi ovaj centar za obračun sa Srbima i u tome ima podršku muslimana, jer svaki napad na Republiku Srpsku kreće iz Srebrenice i to je odavno jasno svima", rekao je Kojić Srni.

Kojić je naveo da je to dokaz da su stranci samo na strani muslimana, da su za njih samo oni žrtve, te im na ovaj način žele dati legitimitet za njihova navodna istraživanja.

"Pokušavaju da od ovog centra naprave nekakav istraživački centar koji će lansirati na svjetsku mapu i staviti ga u ravan sa velikm istraživačkim centrima. Sve to samo sa jednim ciljem, a to je odbrana mita i priče o genocidu koji se nije desio i to su dokazali najveći stručnjaci iz te oblasti", rekao je Kojić Srni.

Prema njegovim riječima, oni žele da ovim zasjene izvještaj Gideona Grajfa i njegove komisije koju je formirala Vlada Republike Srpske, u kojem su nedvosmislene činjenice da u Srebrenici nije bilo genocida.

Kojić je napomenuo i da su mnogi, koji Srbe nazivaju "genocidašima", zaposleni na budžet opštine Srebrenice u Republici Srpskoj, od koje im ne smeta plata, a nekažnjeno pljuju po svemu što je srpsko i ima prefiks Srpska.

"On priča o genocidu, a ne pominje kako su Srbi stradali kroz istoriju, ne pominje da su samo za Srbe, Rome i Jevreje postojali logori širom svijeta. Priča o pomirenju, a sve ovo radi kako bi podigao tenzije i da bi ponovo eskalirali sukobi. On je taj koji ovdje želi rat", rekao je Kojić.

On smatra da bi Šmitu bilo bolje da ode odavde jer u Republici Srpskoj nije dobrodošao, a pričom o tome da želi dati doprinos centru u Potočarima jasno je poručio da je na strani muslimana.

Kristijan Šmit nametnuo je izmjene Zakona o Memorijalnom centru u Potočarima kojim će formirati "institut za nauku i obrazovanje", a najavio je i "pravljenje registra ratnih zločinaca i zabranu njihovog imenovanja na funkcije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana