Kojić: Racionalna i realna odluka o ultimatumu koji je dat Ustavnom sudu

Srna
Kojić: Racionalna i realna odluka o ultimatumu koji je dat Ustavnom sudu

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je Srni da je racionalna i realna odluka političkih predstavnika Republike Srpske kojom je Ustavnom sudu BiH dat rok da povuče neustavno donesenu odluku, jer Srpska neće pogaziti ono što je krvlju stečeno.

Kojić je rekao da je Ustavni sud, brisanjem odredbe u Pravilu o odgađanju sjednice, donio neustavnu odluku u kojoj pokušava da obezbijedi svoju funkcionalnost u donošenju budućih neustavnih odluka bez predstavnika jednog konstitutivnog naroda.

"Moramo naglasiti da se nastoji napraviti atmosfera iz 90-ih godina u smislu donošenja odluka na nivou BiH bez predstavnika srpskog naroda", rekao je Kojić i dodao da je to u suprotnosti sa pravnim poretkom i pravnim sistemom.

Kojić je rekao da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH samo još jedna potvrda se ta pravosudna institucija ne bavi ustavnošću zakona i zakonitošću podzakonskih akata, već isključivo sprovođenjem politika na štetu srpskog naroda i protiv ustavnih prava Republike Srpske.

On je istakao da ja bilo neophodno da predstavnici političkih partija koje čine vlast u Republici Srpskoj donesu odluku kojom traže da Ustavni sud BiH ukine svoju odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

"Republika Srpska kroz svoja zakonodavna tijela, u slučaju da Ustavni sud ne postupi po zahtjevu, štiti interese Republike Srspke, a prevashodno svih građana koji žive i participiraju Republici Srpskoj", pojasnio je Kojić.

On je dodao da je to racionalna i realna politika.

"Svi iz Sarajeva i međunarodne zajednice, koji su mislili da će Republika Srpska pogaziti sve ono što je krvlju stečeno, grdno se varaju. To pokazuju i ovakvi zahtjevi prema Ustavnom sudu", poručio je Kojić.

On je naveo da je i ranije postojalo nametanje odluka i razvlašćivanje Ustava od visokih predstavnika, kao što je to danas od strane "turiste" Kristijana Šmita.

Kojić je zaključio da Ustavni sud BiH nema legitimitet da radi, ali da sebi legitimitet pokušava dati neustavnim odlukama i na taj način kršiti osnovni postulat Ustava BiH, a to je konstitutivnost naroda i zastupljenost svih naroda u institucijama na nivou BiH.

Ustavni sud BiH je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče da Ustavni sud BiH do petka, 23. juna, u podne ukine svoju odluku o izmijeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije, te da ne odlučuje ni o jednom pitanju dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana