Kojić: Prijedlogom zakona o međunarodnim ugovorima diskredituje se parlament

Srna
Kojić: Prijedlogom zakona o međunarodnim ugovorima diskredituje se parlament

SARAJEVO - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je tokom rasprave o Prijedlogu zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, da ovaj zakonski prijedlog ima odredaba koje diskredituju ulogu parlamenta, te da ga u takvom obliku ne treba podržati.

"U Ustavu je navedeno da Predsjedništvo BiH ne može ratifikovati nijedan ugovor bez saglasnosti Parlamenatrne skupštine BiH", podsjetio je Kojić, navodeći manjkavosti zakonskog prijedloga.

On je poručio da se ne smije dozvoliti da se ustavna odredba Parlamentarne skupštine BiH briše iz Zakona.

Kojić je između ostalog kao manjkavost prijedloga naveo i to da Predsjedništvo BiH ne može ni da povuče rezervu, prethodno stavljenu na ugovor.

"Ne bi bilo normalno da glasamo za nešto što je oduzimanje nadležnosti parlamenta, a posebno za nešto što je u suprotnosti sa Ustavom BiH", pojasnio je Kojić.

Poslanik SDS-a Darko Babalj rekao je da ne zna kako će poslanici njegovog kluba glasati.

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić je, obrazlažući Prijedlog zakona, rekao da se ovim rješenjem nastoji ubrzati procedura zaključivanja ugovora, te da su predviđeni i zakonski rokovi za postupanje nadležnih organa.

On je rekao da je riječ o zakonskom aktu kojim se uređuje postupak zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i druge radnje u vezi sa međunarodnom ugovorima koje zaključuje BiH, te se obezbjeđuje primjena poštovanja principa transparentnosti, odgovornosti, efikasnosti i ekonomičnosti, kao i profesionalnosti i nepristranosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana