Kojić: Prestati sa pritiscima i što prije osuditi zločince nad Srbima

Srna
Kojić: Prestati sa pritiscima i što prije osuditi zločince nad Srbima

ISTOČNO SARAJEVO- Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da u ime porodica koje predstavlja traži da Sud BiH ne podliježe pritiscima u vezi sa predmetom Jošanica, kao i da njegova dinamika bude mnogo brža od suđenja nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i mnogim drugim u kojima se otezanjem svjesno štite ubice Srba.

Kojić je rekao Srni da su muslimanska udruženja i mediji u posljednje vrijeme pokrenuli totalnu kampanju i napad na sve koji govore o srpskim žrtvama, ali i apsolutnog negiranja zločina počinjenih nad Srbima.

"Vjetar u leđa im daju Denis Bećirović i Željko Komšić koji negiraju svaku srpsku žrtvu, čak idu dotle da sve ubijene Srbe u Jošanici nazivaju agresorom", naglasio je Kojić.

Kojić je rekao da je zbog optužnice za Jošanicu Murat Tahirović iz udruženja takozvanih žrtava i svjedoka genocida u federalnim medijima nastavio pritiske na Sud i Tužilaštvo BiH.

"Očigledno da su im međunarodni finansijeri i strane ambasade dali znak da na svaki mogući način napadaju Republiku Srpsku, ali i Srbiju, jer kako on /Tahirović/ tvrdi Tužilaštvo BiH radi po naredbi Beograda, direktno optužujući /predsjednika Srbije/ Aleksandra Vučića da nastavlja politiku Slobodana Miloševića", naglasio je Kojić.

Kojić je rekao da muslimanska udruženja i mediji pominju i slučaj "Dobrovoljačka" gdje ponovo vrše pritiske na glavnog tužioca Milanka Kajganića tvrdeći da želi da dokaže da kolona nije bila legitimni vojni cilj.

"Na taj način se Tahirović i njemu slični, ali i federalni mediji direktno miješaju u rad Suda BiH i direktno staju na stranu onih koji su činili zločine nad Srbima", ukazao je Kojić.

Kojić je naveo da se velika prašina podigla i u vezi sa fotografijom koja je greškom prikazana na ovogodišnjem obilježavanju Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", ali da ni Tahirović, ni Komšić, niti Bećirović ne pomenuše niti jednom riječju fotografiju pokojne Dobrine Prodanović koja drži lobanju svog sina Živana, a koju su strani mediji predstavili kao fotografiju muslimanske majke.

"O tome se i dalje ćuti u Federaciji. To im je tada poslužilo i o tome sada treba da se ćuti. I međunarodna zajednica ćuti - to je za njih manje bitno jer je ipak srpska majka na toj fotografiji. Samo ćemo ih podsjetiti da ni Dobrina nije dočekala pravdu za ubijenog sina, kao ni mnoge srpske majke", ukazao je Kojić.

On je poručio da pravosudne institucije ne podliježu ovakvim pritiscima i da što prije osude zločince nad Srbima.

Kojić je istakao da žrtve, ali i porodice žrtava Jošanice zaslužuju istinu.

"Zaslužuju da svi zlikovci i ubice budu procesuirani i kažnjeni adekvatno. Mi nećemo prestati da insistiramo na tome, neće nas uplašiti ni prijetnje, ni pritisci koje trpimo svakodnevno", naglasio je Kojić.

On je napomenuo da je posljednja u nizu prijetnji od LOT tima Eufora koji se nije sjetio da traži sastanke sa porodicama srpskih žrtava kada su im upućivane prijetnje.

"To je tada bilo nebitno, a sada žele da čuju zašto mi nekome prijetimo iako nemaju niti jedan jedini dokaz za to, osim medijskih spinova i zamjene teza medija iz Federacije koji su za njih relevantni", zaključio je Kojić.

Tim tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH koja ih tereti za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni. Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana