Kojić: Pokolj u Skelanima školski primjer genocida

Srna
Kojić: Pokolj u Skelanima školski primjer genocida

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić ocijenio je da je pokolj nad Srbima u Skelanima na današnji dan 1993. godine "školski primjer genocida", što treba jasno i glasno na svakom mjestu da se kaže, jer srpski narod nema pravo da ćuti o tome kako ne bi doživio istu sudbinu.

-Devet dana nakon krvavog pira u Kravici, (ratni komandant takozvane Armije BiH u Srebrenici Naser) Orić i njegovi koljači nastavili su sistemsko ubijanje Srba u Podrinju sa svim elementima genocida koji je i planiran i počinjen na ovim područjima, ali nad Srbima - naglasio je Kojić.

Naglaiso je da su muslimanski vojnici u samo dva napada ubili 118 Srba.

-To nije za pohvalu jer su ubijali civile - to je bruka i trebalo bi da se stide i da trunu po zatvorima, a ne da se hvale - rekao je Kojić za Srnu.

On je upitao kako drugačije nazvati nego genocidom ubistvo porodice Ristić, gdje je tada maloljetni Cvetko ostao sam, kako kvalifikovati ubistva Aleksandra sa pet godina i Radisava sa 12, te ranjavanje njihovog brata Slaviše sa 14 godina.

-Kome je bila kriva Gordana Sekulić koja je ubijena snajperskim hicem dok je na mostu u svom naručju držala sina Đorđa? Po kojoj vojnoj konvenciji su oni legitimni vojni cilj? - upitao je Kojić.

On je konstatovao da međunarodna zajednica žmuri na ove činjenice, što je "dokaz da ih srpske žrtve ne zanimaju".

-Zar ne postoji sud na ovom svijetu kome ovo nije dovoljno da osudi krvnike i monstrume za ova zlodjela? Zamislite da niko ne odgovara za 30 logoraša koji su odvedeni tog dana u Srebrenicu, a polovina njih se nije vratilo živo - to je više nego skandalozno - naglasio je Kojić.

Napomenuo je da muslimani danas na nekoliko kilometara od Skelana obilježavaju dan sjećanja na srebreničku brigadu takozvane Armije BiH i poginule šehide, iste one koji su kao bojovnici napali Skelane i sve zaseoke i počinili genocid.

Kojić je konstatovao da je međunarodnoj zajednici to potpuno normalno i da oni te šehide gledaju kao "žrtve srpskih agresora", te istakao da dok god su ovdje stranci sa takvim pristupom "neće biti mira, suživota, pravde i tolerancije".

-To pokazuje i činjenica da je vojnik Eufora koji je držao svijeću u spomen-sobi u Milićima vraćen kući jer je očigledno grijeh i prestup ako odate poštu srpskim žrtvama - rekao je Kojić.

On je ocijenio da „gdje god stranci imaju upetljane prste to kao po pravilu na štetu Srba jer tako peru ruke od svoje odgovornosti za sve što se dešavalo na ovim područjima“.

-Zapadne ambasade i sud nepravde BiH dozvoljavaju da se ubice civila sada slobodno šetaju Skelanima, da se Orić šepuri po televizijama i priča kako je heroj, a zapravo je kukavica, monstrum i kriminalac, što kažu i njegovi sunarodnici jer je i njima nanio mnogo zla - napomenuo je Kojić.

On je naglasio da ovi zločini moraju da uću u udžbenike istorije i da srpska djeca znaju ko je ovo učinio, zbog čega i da znaju sa kim Srbi žive, jer ukoliko to ne nauče mogu u budućnosti očekivati ponovne pokolje, s obzirom na svakodnevne pozive na rat iz Federacije BiH.

Kod Centralnog spomenika za 305 poginulih srpskih civila i vojnika u Skelanima kod Srebrenice danas će biti služen parastos i odata počast ubijenim Srbima iz ovog mjesta i susjednih sela, od kojih je 69 nastradalo na današnji dan prije 31 godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana