Kojić: Odluka o zabrani skupa donesena uz asistenciju zapadnih ambasada

Srna
Kojić: Odluka o zabrani skupa donesena uz asistenciju zapadnih ambasada

ISTOČNO SARAJEVO - Odlukom o zabrani održavanja skupa podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ispred Suda i Tužilaštva BiH, u Federaciji BiH su još jednom pokazali da su i lijeva i desna ruka zapadnih ambasada koje su krenule u otvoreni rat protiv Srba, ocijenio je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

- Mozak svega su strane ambasade koje su krenule u otvoreni rat protiv Srba i to moraju svi da shvate. Ukoliko ne shvatimo, može doći do potpunog nestanka Srba sa ovih područja - upozorio je Kojić.

On je ocijenio da je Sarajevo ovom zabranom pokazalo svoju “multietničnost”, svoju priču o pravima Srba u FBiH čiji je broj poražavajuće mali, kao i da Srbi nisu bezbjedni u tom entitetu, dok Republika Srpska pokazuje sve potpuno suprotno.

- MUP Republike Srpske obezbjeđuje i štiti muslimane koji svakog jula pronose ratne zastave kroz Srebrenicu, ali i cjelo Podrinje, a trebali bi ih pohapsiti jer oni provociraju preživjelo srpsko stanivništvo koje nije pobio ratni komadant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić i njegovi monstrumi. O tome se ćuti - naglasio je Kojić.

On smatra da o sinhronizovanom zastrašivanju Srba i pokušaju prekrajanja istorije govori i skrnavljenje spomen-ploče na Vracama samo dan prije zabrane ovog okupljanja, što sigurno nije slučajno.

Kojić je poručio da se Srbi moraju dozvati pameti i staviti nacionalne interese kao prioritet, a da je jedan od tih prioriteta i pokretanje pitanja ovakvog suda koji je uz političare kojima bi trebao da sudi za ratnu prošlost “glavna osovina mašine koja melje sve što je srpsko i što se drzne da glasno kaže istinu”.

- Pozivamo ih neka podignu optužnicu protiv svakog Srbina, jer im svi smetamo, ali im poručujemo da nas ne mogu osuditi ni uplašiti svojim optužnicama. Preživio je srpski narod i veće zlotvore od ovih današnjih, preživjećemo i njih i živjećemo u slobodi za koju su se borili naši najmiliji! Zbog njihovih žrtava nemamo pravo da odustanemo i pokorimo se islamistima i zapadnoj bulumenti koja želi da nestanemo sa naših vjekovnih ognjišta, jer imaju svoje interese ovdje - naglasio je Kojić.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona saopšteno je da je policija zabranila za sutra najavljeni protest, u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”.

Predsjednik ovog odbora podnio je 24. avgusta zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Podršku Dodiku i Lukiću pružili su predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i brojnih nevladinih organizacija koji su najavili prisustvo protestima, kao i predstavnici stranaka vladajuće koalicije u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana