Kojić: Mirsad Strika 90-ih sudio Srbima u montiranim procesima

Srna
Kojić: Mirsad Strika 90-ih sudio Srbima u montiranim procesima

BANjALUKA - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da je sudija Mirsad Strika, koji je određen da pred Sudom BiH vodi proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, tokom devedesetih godina sudio Srbima u montiranim procesima.

"Strika je jedan od ratnih kadrova protiv kojeg sam kao direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica 2017. godine podnio prijavu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH u smislu nepostojanja mogućnosti da se obezbijedi osnovni postulat nosioca pravosudne funkcije, a to je da funkciju obavlja odgovorno, savjesno i nepristrasno", rekao je Kojić za ATV.

On je naveo da je VSTS negativno odgovorio na njegovu prijavu sa namjerom da ima kadar koji će učestvovati u montiranim procesima.

Kojić je rekao da je Strika, između ostalog, bio sudija Okružnog vojnog suda u Zenici kao i u Sarajevu, te da je iz izvještaja, dokumenata i izjava svjedoka jasno da je učestvovao u montiranim procesima protiv Srba koji su završavali u zatvorima i logorima.

"Izjave svjedoka su zabilježene i u Haškom tribunalu", rekao je Kojić.

On je istakao da je jasno da je uloga i zadatak Strike da učestvuje u montiranom procesu protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika".

Kojić je rekao da optužnica protiv predsjednika Srpske nije smjela ni biti podignuta, a kasnije ni potvrđena.

"Nije slučajno Jasmina Ćosić Dedović bila sudija za prethodno saslušanje i nije slučajno ratni kadar sudija Mirsad Strika dodijeljen da bude sudija pojedinac u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske", rekao je Kojić.

On je naveo da je sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužilaštvima /CMS sistem/ navodno dodijelio predmet Striki, te istakao da ništa što se dešava u Sudu i Tužilaštvu nije slučajno.

"Strika je sudio u montiranim procesima protiv Srba devedesetih godina, a danas sudi predsjedniku Republike Srpske", rekao je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana