Kojić: Generalu Mladiću obezbijediti liječenje u Srbiji ili Rusiji

Srna
Kojić: Generalu Mladiću obezbijediti liječenje u Srbiji ili Rusiji

BANjALUKA - Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske Milorad Kojić zatražio je od Haškog mehenizna da, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, hitno pusti generala Ratka Mladića, kako bi mu bilo obezbijeđeno adekvatno liječenje u Srbiji ili Rusiji.

"Plašim se da Haški mehanizam ide u pravcu da to ne obezbijedi i da general Mladić doživi loš kraj.

To se, međutim ne smije desiti", izjavio je Srni Kojić. Prema njegovim riječima, Haški mehanizam se ponaša kao eksteritorija koja je isključena iz poštovanja osnovnih ljudskih prava i međunarodnih konvencija.

"Godinama se krše osnovna ljudska prava generala Mladića – da mu se obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita", naglasio je Kojić.

On podsjeća da je zdravstveno stanje generala Mladića u kontinuitetu loše, te da je imao nekolio moždanih udara i mnogo drugih problema.

"Ono što jeste činjenica je, što se pokazalo i u slučaju bivšeg predsjednika Srpske Autonomne Oblasti Krajina Radoslava Brđanina da u okviru pritvorske jedinice Haškog mehanizma zdravstvena zaštita funkcioniše po principu ljekara opšte prakse i da nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu u skladu sa njihovim stanjem", naglasio je Kojić.

Kojić kaže da u svakom normalnom zatvorskom sistemu u svijetu, ukoliko je stanje zatvorenika pogoršano i zahtijva specijalističku njegu, to lice bude upućeno na blničko liječenje kod specijaliste. On ističe da odbrana generala Mladića već duže tražila i da u Haški mehanizam dođe nezavisna grupa ljekara koja bi utvrdila njegovo stvarno zdravstveno stanje i odredila mu adekvatnu terapija, ali je to odbio predsjednik Mehanizma.

"On je na taj način direktno uticao na pogoršanje zdravstvenog stanja generala Mladića", upozorio je Kojić.

Zdravstveno stanje generala Mladića ponovo se pogoršalo, pa je prije osam dana zbog jakih bolova i opšte slabosti prebačen u civilnu bolnicu u Hagu, odakle je u četvrtak, 8. septembra, vraćen u zatvorsku bolnicu u Tribunalu.

Darko Mladić, sin nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, rekao je da je situacija u kojoj se nalazi njegov otac zbog pogoršanja zdravstvenog stanja izuzetno ozbiljna, ali da se, uprkos tome, nada pozitivnom ishodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana