Kojić: Bolje mirni razlaz, nego na silu održavati duboko podijeljenu zemlju

SRNA
Kojić: Bolje mirni razlaz, nego na silu održavati duboko podijeljenu zemlju

SREBRENICA - Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić očekuje da će i Bošnjaci konačno shvatiti da je bolje da dođe do mirnog razlaza u BiH nego da se na silu održava ova duboko politički, geografski, ekonomski i bezbjednosno podijeljena zemlja.

"Mi smo svakako podijeljeni i bolje bi bilo za sve da se raziđemo. Više bismo se uvažavali jer ne bismo više imali razloga za svađu, a imali bismo i mnogo manje troškove finansiranja nekorisnog i glomaznog državnog aparata i nepotrebnih agencija", rekao je Kojić Srni.

On je istakao da svi vide da zajednički život u BiH nije moguć.

"Kako živjeti sa nekim ko ima bolesnu ambiciju da nas ponizi, uništi ili potlači, da dominira nad srpskim narodom i nametne nam kmetovski status negirajući našu istoriju, omalovažavajući našu tradiciju, okrivljujući, spletkareći i koristeći se raznim nezakonitim sredstvima da obezvrijedi sve što je srpsko?", upitao je Kojić.

Prema njegovom mišljenju, najbolje rješenje za sve narode u BiH je mirni razlaz.

"Ivo Andrić je davno opisao Bosnu kao zemlju mržnje i to se i do danas potvrđuje kroz istoriju. Ako se civilizovano raziđemo, a već smo geografski podijeljeni, onda niko nikome neće smetati i mržnja će splasnuti. Ekonomska saradnja i borba za izgradnju boljeg života može biti motiv za pozitivnu razvojnu utakmicu među budućim nacionalnim zajednicama, odnosno novonastalim državama na prostoru sadašnje BiH koja ovakva nikome ne odgovara", rekao je Kojić.

On je naglasio da je nedavna inicijativa i kampanja o rezoluciji o Srebrenici obavljena mimo zakona BiH i propisanih procedura, što je dovelo do donošenja političke rezolucije, koja je u suprotnosti sa naučnim dokazima i to definitivno pokazuje da nije moguć zajednički život u takvoj BiH.

"Muslimanska strana uz pomoć Zapada i njegovih satelita hoće da potpuno obespravi srpski narod, proglasi ga genocidnim i ukine Republiku Srpsku, koja je jedini garant slobode Srbima sa lijeve strane Drine. Zašto im je stalo da žive sa nama ako smo genocidni, a znamo da nismo", istakao je Kojić.

On je ukazao da se sa takvima ne može živjeti u istoj kući jer se kontinuirano Srbi za sve okrivljuju, a počinioci zločina nad srpskim narodom u posljednjem ratu još štite, opstruišu istrage i sudske procese za zločine nad Srbima.

"Braća se podijele i razdvajaju, a kamoli narodi koji se ne podnose, nemaju međusobnog povjerenja jer su tri puta međusobno ratovali u jednom vijeku", rekao je Kojić i dodao da su Srbi uvijek bili prinuđeni da se brane od pogroma i uništenja.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da je rezolucija o Srebrenici politička odluka donesena pod pritiskom i ucjenama Zapada na slabije i siromašnije zemlje i da ju je, uprkos tome, izglasala manjina, što pokazuje da ona nema veze sa realnosti i istinom.

"Sva procedura je provedena nezakonito i mimo volje konstitutivnog srpskog naroda u BiH, te mimo bilo kakvih naučnih dokaza. Mi vjerujemo u dokaze nezavisne stručne međunarodne komisije koja je pokazala da genocida nije bilo", naglašava Kojić.

On je rekao da Bošnjaci sve rade samovoljno ignorišući Ustav i zakone BiH za koju se navodno bore, jer hoće po svaku cijenu da uzurpiraju svu vlast i imovinu u BiH, da izmijene njenu istoriju i zatru srpsku kulturu i tradiciju kako bi uspostavili apsolutnu vlast u BiH.

Kojić je istakao da Bošnjaci svojataju BiH da je samo njihova, zanemarujući srpski i hrvatski narod koji su konstitutivni i većinski vlasnici imovine u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana