Dodik: Potvrđena politika jedinstva, naredni sastanak za sedam dana

GS
Dodik: Potvrđena politika jedinstva, naredni sastanak za sedam dana

BANjALUKA - Vladajuća koalicija u Republci Srpskoj osudila je pokušaje otimanje imovine Srpske i Narodna skupština će dati odgovor, rekao je predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka vladajuće koalicije u Banjaluci.

Istakao je da je u pripremi novi zakon koji će biti donesen prije nove odluke Ustavnog suda.

- Današnja odluka Ustavnog suda je sramna i nepravedna. To sve govori da ne znaju šta rade, ali mi znamo. Borićemo se za imovinu koja pripada Republici Srpskoj - rekao je Dodik.

Istkao je da je definitivan stav vladajuće koalicije da se neće prihvatati rasprava na nivou BiH.

- Nismo spremni za popuštanja - rekao je Dodik.

Ustavni sud BiH donio je danas odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke.

Sporazum

Lideri SNSD-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a, Narodne partije Srpske i NDP-a potpisali su novi koalicioni sporazum do 2026. godine.

-Sporazum podrazumijeva implementaciju rezultata izbora. Dogovorili smo da broj mjesta izvršilaca u vlasti bude u skladu sa izbornim rezultatom - rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik novinarima u Banjaluci.

Naveo je da sporazum ima nekoliko novina te da se raspodjela funckija neće mijenjati bez obzira na dešavanja u budućnosti.

-Želimo da očuvamo stabilne odnose među nama, svjesni kompleksnih političkih odnosa. Želimo stabilne institucije - poručio je Dodik.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma u Banjaluci da danas nije razgovarano o imenovanjima ministara, direktora javnih preduzeća i rukovodilaca, te da će o tome biti riječi na narednom sastanku u četvrtak, 9. mart, nakon dodatnih konsultacija sekretara stranaka.

"Razgovarali smo o politikama koje su potvrdile naše dosadašnje političke odnose i stavove o važnim pitanjima. Tu smo potpuno jedinstveni. Bilo je i zahtjeva za radikalizaciju, ali ostali smo u okviru politički korektnog odnosa prema politički važnim pitanjima", naveo je Dodik.

Kada je riječ o potpisnicima koalicionih sporazuma, Dodik je odgovarajući na pitanje izostanka predstavnika DNS-a i SPS-a rekao da SNSD sa njima održava komunikaciju i dodao da je u okviru raspodjele ostavljen procenat za one koji budu dio politika vladajuće koalicije.

"Svjestan je SNSD da će morati omogućiti participaciju nekih drugih i to je nešto o čemu ćemo razgovarati, a i koalicionim partnerima je dozvoljeno da razgovaraju sa drugim političkim subjektima i četiri odsto resursa će se koristiti sa onima koji žele sa nama", naveo je Dodik.

On je istakao da se vlast vrši na ovaj način i da je narod ovoj koaliciji dao povjerenje.

"Da bi bili odgovorni prema narodu učinićemo sve što je neophodno, kao što se radi i u svim drugim državam i demokratskim sistemima", rekao je Dodik.

Đokić: Nastavak kontinuiteta politike koja je dobila podršku građana

Predsjednik Socijalističke partija /SP/ Petar Đokić rekao je da je uveren da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nastavlja kontinuitet politike koja je dobila punu podršku građana na izborima.
"Politički subjekti u vladajućoj koaliciji imaće punu odgovornost za upravljanje najvažnijim poslovima u institucijama i organima Republike Srpske i u onom dijelu koji pripada Republici Srpskoj u institucijama BiH", rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka vladajuće kolaicije.

Đokić je naveo da predstoji jedna vrlo koordinisana aktivnost u pogledu onog što je danas potpisano, izražavajući nadu da će sve biti završeno u okviru definisanih rokova.

"Uvjeren sam da na ovaj način preuzimanjem pune odgovornosti nastavljamo kontinuitet one politike koja je dobila punu podršku građana na izborima i preuzimamo na sebe odgovornost da tu politiku realizujemo u naredne četiri godine", rekao je Đokić.

Čubrilović: Opredijeljenost za političku sigurnost i bolje prilike u Srpskoj

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović ocijenio da vladajuća koalicija potpisivanjem današnjeg sporazuma može održati političku i svaku drugu sigurnost u naredne četiri godine u Republici Srpskoj.
Čubrilović smatra da je potpisivanje koalicionog sporazuma dodatni motiv za stabilizaciju prilika unutar Republike Srpske, a samim tim i BiH.

"Ova koalicija je opredijeljena da sprovede sve politike koje je zagovarala u predizbornoj kampanji, ali i ponašala se u izvršnoj vlasti tragom tih politika", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja sporazuma između stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, stranke potpisnice današnjeg sporazuma daće svoj puni doprinos za bolji život, prilike i veću šansu u Republici Srpskoj.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana