Ko o čemu, Amerikanci o Dodiku: Predsjednik Srpske u centru pažnje direktora CIA

N1/GS/Srna/Avaz
Ko o čemu, Amerikanci o Dodiku: Predsjednik Srpske u centru pažnje direktora CIA

Vilijam Berns, direktor CIA, doputovao je danas u Sarajevo gdje je imao sastanke sa predstavnicima obavještajne zajednice, članovima Predsjedništva BiH kao i sa ministrom inostranih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a jedna od centralnih figura njegovih razgovora bio je, očekivano, predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Za N1 je zvaničnik Vlade SAD potvrdio da su "razgovarali u vezi sa pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

– Takođe, razgovarano je o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Vlade Republike Srpske – istaknuo je zvaničnik Vlade SAD za pomenuti portal.

Inače, Berns je već dolazio u BiH.

Na poziciju direktora CIA došao je kao prijedlog predsjednika Džoa Bajdena, a jednoglasno je podržan u Senatu. Ranije je bio ambasador u Rusiji. Prvi je karijerni diplomata na poziciji direktora CIA, a služio je i pod demokratama i pod republikancima.

Odgovornost nose sve etničke zajednice

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa direktorom Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u BiH i regiji, kao i o nekim globalnim pitanjima, među kojima i o sukobu u Gazi, saznaje Srna.

Prema saznanjima Srne, na sastanku je bilo riječi i o važnosti saradnje obavještajnih zajednica u borbi protiv bezbjednosnih prijetnji i terorizma, unapređenju saradnje institucija i daljoj bilateralnoj saradnji, kao i o tome da odgovornost za funkcionisanje institucija vlasti nose sve etničke zajednice u BiH.

Berns je imao i odvojene susrete sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem i direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Almirom Džuvom.

Sastanci su bili zatvoreni za javnost.

Konaković: Američka administracija se ozbiljno bavi BiH

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković je, nakon što je Berns, razgovarao i s članovima Predsjedništva BiH i Almirom Džuvom, direktorom Obavještajno bezbjednosne agencije, za Avaz rekao da je stekao utisak da Berns dobro poznaje situaciju u BiH i da raspolaže informacijama.

– Razgovarali smo o procesima u BiH, važnosti NATO i evropskih integracija, o onome što nas ubrzava i usporava – rekao je on, i dodao da je njegova posjeta još jedna potvrda da se američka administracija ozbiljno bavi BiH.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da će Berns nastaviti posjetu regionu posjetom Beogradu, Konaković je rekao da to pokazuje da SAD region zapadnog Balkana posmatra kao jednu cjelinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana