Ko ne glasa na izborima ne može dobiti kredit

GS
Ko ne glasa na izborima ne može dobiti kredit

Partije koje čine vlast na nivou BiH nedavno su se usaglasile oko određenih izmjena Izbornog zakona BiH, a jedna od njih je i obavezno glasanje.

Da li će pomenuti prijedlog biti i zvanično usvojen pokazaće vrijeme a pred vama su zemlje koje ovo rješenje već imaju.

Belgija

Belgija je prva država u svijetu koja je 1893. godine uvela obavezno glasanje za muškarce, a 1949. godine i za žene.

U ovoj državi novčana kazna za prvi neizlazak na izbore se kreće od 25 evra do 50 evra, dok se za drugi neizlazak može povećati i do 125 evra. Takođe birač koji nije glasao četiri puta u 15 godina, nema pravo da glasa narednih 10 godina, a nema pravo da se prijavi ni za bilo kakvo imenovanje ili napredovanje u državnoj službi. Međutim, zakonske kazne se vrlo rijetko primjenjuju, tako da je izlazak na izbore u ovoj zemlji više moralna nego zakonska obaveza.

Grčka

Ovabavezno glasanje je u Grčkoj uvedeno 1975. godine. Postojale su administrativne i krivične sankcije, npr. kazna zatvora od mjesec dana do godine.

Međutim od izmjene Ustava iz 2001. godine ostala je obaveza izlaska na izbore, ali su sankcije ukinute.

Kipar

I na Kipru je obavezno glasanje, a novčane kazne se kreću do 340 evra.

Luksemburg

Luksemburg je obavezu glasanja na izborima uveo 1919. godine. Iako obveza odlaska na izbore u Luksemburgu postoji i danas, neodlazak na izbore birač treba opravdati valjanim razlogom kako bi izbjegao novčanu kaznu. Ipak, sankcije za one koji tu obavezu krše ne primjenjuju se već više od pedeset godina pa birači ne moraju strahovati da će biti kažnjeni u slučaju da ne ispune građansku dužnost. Dobrovoljno glasanje se primjenjuje za građane starije od 75 godina te za građane koji su na dan izbora izvan svoje opštine.

Švajcarska

Samo u u jednom od 26 kantova Švajcarske, Schaffhausen, još uvijek postoji zakonska odredba o obaveznom glasanju, mada se sporadično održavaju referendumi o ovom pitanju Kazna je 6 CHF, oko 11 KM.

Australija

Obvezno glasanje uvedeno je u Australiji 1924. godine i odnosi se na sve birače s pravom glasa. Uvedeno je s ciljem povećanja izlaska birača na izbore. Zakonom je utvrđeno da u slučaju kada birač ne izađe na izbore, odnosno ne glasa, bit će mu poslano pismo u kojem se od njega traži da navede opravdan razlog za neizlazak na izbore ili će u protivnom morati platiti novčanu kaznu od 20 do 50 australskih dolara. U Australiji se pojedincu koji ne plati novčanu kaznu određuje kazna zatvora.

Argentina

I u ovoj zemlji je obavezno glasanje, a ako glasač nema valjano obrazloženje zašto nije izašao na izbore novčana kazna se kreće od 5 do 50 dolara.

Bolivija

U Boliviji se neglasaču oduzima pasoš na 90 dana i ograničava mogućnost bankovnih transakcija.

Brazil

I u Brazilu su na snazi zakoni koji propisuju obavezno glasanje. Ova država ima jedan on najstrožijih sankcija, gdje glasači koji ne iziđu na izbore nisu u mogućnosti raditi za javni sektor, dobiti pasoš, podići kredit, položiti profesionalne ispite.

Peru

Obavezno glasanje u Peru je uvedeno 1933. godine, osim za osobe strije od 70 godina. Prema peruanskom zakonu sankcije su novčane, ali i ograničavaju se bankovne i druge administrativne transakcije.

Zemlje koje su ukinule obavezno glasanje

Na kraju pomenimo i zelje koje su ukinule obavezno glasanje.

Bugarska

Bugarska je zbog pada stope izlaznosti na izbore na oko 50 odsto ukupnog broja birača, odlučila uvesti obvezno glasanje 2016. godine. Međutim, iste je godine Ustavni sud Bugarske proglasio tu odluku nevažećom argumentirajući da je pravo glasa subjektivno pravo, a ne javna dužnost građana.

Austrija

Iako nije postojala obveza glasanja na nacionalnom nivou, pojedine austrijske regije (Vorarlberg, Styria) imale su na snazi tu odredbu od 1929. do 1992. godine, a regija Tyrol od 1929. do 2004. godine. Uprkos napuštanju obveznog glasanja 1992. i 2004. godine, austrijske regije ipak su zadržale relativno visoke stope izlazaka na izbore, prenosi Buka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana