Ko može okupiti većinu u Banjaluci

Vedrana Kulaga Simić
Ko može okupiti većinu u Banjaluci

BANjALUKA - Ko će sastaviti skupštinsku većinu u najvećem gradu Republike Srpske ostaje nepoznanica i nakon što su iz vrha SNSD-a javno poručili da su na korak od odlaska u opozicione klupe, jer druga strana, na čelu sa PDP-om čiji je Draško Stanivuković izborio novi mandat u fotelji gradonačelnika, do prevlasti u lokalnom parlamentu može samo ako prigrli sadašnje najljuće političke protivnike, među kojima su i oni koji su upravo njima, ne tako davno, okrenuli leđa.

Stanivuković je, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio 50.769 glasova i tako pobijedio SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Nikolu Šobota, za koga je glasalo 36.797 birača u Banjaluci. To je poljuljalo redove unutar SNSD-a, koji je kao stranka osvojio oko 12.000 glasova više od PDP-a, ali i među partnerima, dok generalno sam pogled na to ko je sve osvojio mandate pokazuje da će biti svega u banjalučkom skupštinskom loncu.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je, nakon analize, rekao je da su zadovoljni onim što su uspjeli kao stranka u Banjaluci, ali i naglasio da bi Šobot odnio pobjedu za gradonačelnika da su svi iz koalicije na republičkom nivou glasali za njega. Dodik je, naime, podvukao da glasove za zajedničkog kandidata za gradonačelnika Šobota nisu pratili glasovi svih koalicionih partnera te da je analiza potvrdila da se glasovima SNSD-a pridružio SPS Gorana Selaka, dodavši da i u tom smislu postoji odgovornost.

- Po našim analizama, naš kandidat je dobio podršku SNSD-a i Selaka. Glasovi drugih stranaka otišli su Stanivukoviću. Narod će to najbolje procijeniti - rekao je Dodik, dodavši i to da će svi izabrani odbornici dati mandat na raspolaganje i da će se dogovoriti na sastancima stranačkih organa ko će SNSD predstavljati u Skupštini grada Banjaluka, gdje će vrlo vjerovatno biti i opozicija.

Dodikova konferencija izazvala je salvu reakcija, ali i podstakla na razmišljanje o tome ko može i sa kim da sastavi većinu. 

Preliminarni podaci Centralne izborne komisije (CIK) pokazuju da je SNSD i ovaj put, kao stranka, osvojio najviše glasova u Banjaluci, što mu je donijelo 11 mandata u gradskoj Skupštini. PDP je na sedam, dok su koalicioni partneri SNSD-a, a na toj listi su Socijalistička partija (SP), DEMOS, Ujedinjena Srpska (US) i SPS Gorana Selaka, osvojili po dva mandata. Isto toliko pozicija u lokalnom parlamentu za sada ima i Narodni front (NF) Jelene Trivić, koja je do prošle godine bila jedno od najprepoznatljivijih imena u PDP-u i bliska saradnica upravo Stanivukovića, a na ovim izborima mu je bila i protivkandidat u trci za gradonačelnika. 

Dalje, po jednu poziciju osvojili su Nezavisni pokret “Svojim putem - Igor Radojičić”, koji je bio istaknuti funkcioner upravo SNSD-a i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, koji u posljednje vrijeme nije birao riječi kada je u pitanju novi-stari gradonačelnik Banjaluke, a jedan mandat u gradskoj Skupštini, u kojoj ih ima ukupno 31, pripada i predstavnicima nacionalnih manjina, a to je i ovaj put Saša Čudić. 

SNSD sa svojih 11 odbornika može lako do većine za koju treba 16 ruku, jer sa, na primjer, SP-om, US-om, DEMOS-om i SPS-om ima 19 ruku, pa čak i glas više ako im se pridruži Čudić. Čak i bez nekih od “prozvanih” koalicionih partnera, a sa Selakom i drugima, mogu da imaju većinu.

Put PDP-a do većine u Skupštini je daleko teži, jer im za to, na primjer, trebaju neki od partnera upravo SNSD-a, nezavisni subjekti poput kadrova sa liste Radojičića i Vukanovića, ali i podrška NF-a. 

Sagovornik “Glasa Srpske” upućen u dešavanja na lokalnoj sceni smatra da SNSD i sada koristi poziciju koju ima, ukazujući i na to da je i sam Dodik odličan taktičar. 

- Sve je čista matematika. SNSD samo svojom voljom može da gurne svoje partnere ka Stanivukoviću. Bez njihove volje partneri neće otići na drugu stranu. SNSD i dalje drži sve karte u rukama i mislim da ulazimo u krizu većine u gradskoj Skupštini ako SNSD nastavi da taktizira i ne bude htio da formira većinu. Stanivuković ne može da je sastavi. Ako bude tako, vjerovatno slijedi višemjesečno mrcvarenje u kojem niko neće imati većinu, a to znači da nema ni odluka - istakao je naš sagovornik i dodao da ne treba na kraju odbaciti ni priče u kuloarima o tome da je moguće približavanje PDP-a i SNSD-a u Banjaluci.

U SP-u, s druge strane, bez dileme. Generalni sekretar partije i odbornik u još aktuelnom sazivu gradskog parlamenta Nikola Vukčević tvrdi da je ta stranka iskreno i javno podržala Šobota za gradonačelnika, jer su ocijenili da je riječ o čovjeku koji može da donese prijeko potrebne promjene u Banjaluci.

- Očekujemo da o svemu što su donijeli izbori prvo razgovaramo sa partnerima, prije svih sa SNSD-om, strankom sa kojom smo u najdugotrajnijoj koaliciji na Balkanu, ali i sa US i DEMOS-om te da se  dogovaramo o sljedećim koracima, ne samo u Banjaluci nego i širom Srpske. Bez SNSD-a ni mi nećemo biti u većini - rekao je Vukčević. 

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović i predsjednik banjalučkog odbora te partije Boran Bosančić juče nisu odgovarali na pozive, kao ni predsjednik Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić. 

Na pozive nije odgovarao ni Stanivuković, a prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović naglašava da je ta stranka odnijela veličanstvu pobjedu u Banjaluci te da su građani sami rekli “koga žele u većini”. 

- Pobjeda Stanivukovića sa skoro 50 odsto glasova i sa 15.000 glasova više od kandidata SNSD-a sama po sebi dovoljno govori. Sačekaćemo konačne rezultate, ali je jasno da Banjaluka neće SNSD koji je blokirao razvoj grada svih ovih godina i zbog toga su kažnjeni - rekao je Borenović, koji smatra da ključni ljudi SNSD-a pokušavaju “patetično opravdati izborni poraz”. 

Na pitanje s kim PDP može da formira većinu u Banjaluci, s obzirom na to da računice pokazuju da je za to potreban dio stranaka iz vladajuće većine na republičkom nivou pa i NF, odgovara da treba sačekati još malo dok ne budu poznati konačni rezultati.

- Onda se može konkretno razgovarati o većini i ko je može sačiniti. PDP je otvoren sa saradnju sa narodom koji želi nas i Stanivukovića i to je najjača poruka svima u Banjaluci - zaključio je Borenović.

Predsjednik Nezavisnog pokreta “Svojim putem” Igor Radojičić za “Glas” je istakao da nisu kontaktirali ni sa jednom ni drugom stranom i da samo ime “Svojim putem” sve govori. 

-  Ne vidimo sebe u koaliciji sa SNSD-om, jer smo opozicija republičkoj vlasti, niti vidimo smislenu koaliciju oko gradonačelnika Stanivukovića. On da bi skupio minimalno 16 glasova mora da sastavi veoma raznorodne partije i pokrete, a to ne djeluje nimalo koherentno te se bojim da Banjaluka nastavlja sa istim problemima kao i tokom protekle četiri godine - ocijenio je Radojičić. 

“Nije do nas” 

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić je, reagujući na navode Milorada Dodika, rekao da je njihov slogan: “Banjaluka bez blokada” suštinski važan za Banjaluku, jer ona može da živi bez blokada, a sa njima će tavoriti, a odbacio je optužbe o izdaji Šobota. 

- Naši glasovi nisu odlučivali o gradonačelniku, već drugi faktori, tako da ne vidim da su bilo kakvom analitikom mogli doći do zaključka da je Nikola Šobot izgubio radi nas, SP-a i DEMOS-a - kazao je Stevandić za “Glas”.

Broj glasova i mandata za Skupštinu 

Stranka                      glasovi             mandati 

SNSD                             32.545                 11

PDP                                21.005                   7

SP                                     5.907                   2

US                                      5.422                   2

DEMOS                             5.080                   2

SPS                                   4.989                  2

NF                                     4.921                  2

NP Svojim putem           

- Igor Radojičić            4.287                   1

Za pravdu i red           

Lista

Nebojša Vukanović        3.043                  1

Nacionalne manjine 

(Saša Čudić)                                           1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana