Ko je sve na rang-listi potencijalnih članova komisije poznate po neradu

Marijana Miljić Bjelovuk
Ko je sve na rang-listi potencijalnih članova komisije poznate po neradu

SARAJEVO - Na rang-listi najboljih kandidata za izbor i imenovanje sedam članova Komisije za koncesije BiH, a koja je u javnosti najpoznatija po svom neradu, nalazi se čak 16 imena, a Savjet ministara trebalo bi danas da odluči kojih devet će biti eliminisano sa tog spiska.

Predlagač te tačke dnevnog reda je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH koje je još u martu raspisalo konkurs za izbor novih članova Komisije za koncesije BiH. Nakon više od pola godine imena najuspješnijih sa konkursa su pred ministrima u Sarajevu koji bi trebalo da imenuju nove članove. 

Na tom spisku, kako “Glas” saznaje u Savjetu ministara, nalazi se 16 imena, a među prvima je Aida Delić, Amina Kavazović, Anto Matić, Danijel Ružić, Davor Kostrešević te Igor Božić. Na listi se nalazi i Ismet Velagić, Mirsad Džeferović, Slaviša Blaženović te Dragana Kalabić, ali i Stevo Škrbić. Na samom začelju liste su Veljko Vlaški, Vera Kalinić, Marina Marković, Maja Šuput te Željana Kovačević. 

- Ovi što zauzimaju posljednje pozicije na samoj listi su slabije bodovani - kazao je “Glasu” izvor iz Savjeta ministara.

Nakon što ministri u Sarajevu daju zeleno svjetlo listu najuspješnijih kandidata prosljeđuju Parlamentu BiH, na koju bi trebalo da daju saglasnost i Predstavnički i Dom naroda te se tu završava sva procedura u vezi sa imenovanjima novih članova Komisije za koncesiju BiH.

Komisija za koncesije u krnjom sastavu je još od 2018. godine i trenutno ima svega četiri člana od kojih je samo Anto Matić na rang-listi najbolje rangiranih. Pored njega, predsjedavajući pomenute komisije je Milomir Amović, dok su članovi Đoko Slijepčević i Mensur Šehagić i niko od njih se ne nalazi na listi koja je danas pred ministrima u Sarajevu. 

Ovo je četvrti put da se u BiH pokušava izabrati novo članstvo Komisije za koncesije, a posljednji konkurs koji je raspisan 2021. godine je propao, jer se nije prijavio niko iz Brčko distrikta.

Još ranije su članovi Komisije za koncesije naveli da ih prati epitet neradnika, jer jednostavno nisu ni imali posla.

- Nismo ništa uspjeli da uradimo, jer nije bilo političkog dogovora. Trebalo je da riješimo mnogo pitanja, a jednostavno nismo jer nije bilo dogovora. Tako da, ako ne bude bilo političkog dogovora ni u idućih 20 godina ništa neće biti urađeno - rekao je ranije “Glasu” Amović. 

Komisija za koncesije BiH osnovana je 2005. godine, dakle postoji već 19 godina i za to vrijeme nije izdala niti jednu koncesiju. Prema gruboj računici za skoro dvije decenije ova komisija je koštala građane BiH oko 20 miliona maraka. 

Propali pokušaji ukidanja

Postojalo je i nekoliko poziva za ukidanje Komisije za koncesiju BiH, ali niti jedna inicijativa nije sprovedena do samog kraja. Tako je još 2020. godine tadašnji poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić tražio ukidanje pomenutog tijela na nivou BiH. 

- Komisiju za koncesije BiH trebalo bi odmah ukinuti, a novac preusmjeriti tamo gdje je potrebniji, kao što su podsticaji poljoprivredi i privredi - rekao je prije četiri godine Nešić i naveo da je sedam članova Komisije za koncesije, sekretarice, vozači, automobili i kancelarije, koštalo poreske obveznike milione da ne bi radili ništa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana