Ko je Majkl Ben-Ari: Tragovi prljavog novca i na Balkanu

Veljko Zeljković
Ko je Majkl Ben-Ari: Tragovi prljavog novca i na Balkanu

SARAJEVO - Suđenje Majklu Ben-Ariju, kome se na teret stavlja da je ojadio na hiljade investitora u SAD i Izraelu za više od 150 miliona dolara, a koga su vlasti BiH u nedjelju isporučile izraelskim vlastima, moglo bi konačno da otkrije da li i u kolikoj mjeri su i pojedini državljani BiH, ali i Crne Gore, učestvovali u pranju njegovog nelegalno stečenog novca.

Ben-Ari je još u julu prošle godine uhapšen u BiH po međunarodnoj potjernici, ali je tek u nedjelju isporučen Izraelu, nakon što su, kako je istakao ministar pravde Josip Grubeša, sprovedene zakonske procedure.

Mediji su ga prozvali “izraelskim Medofom” zbog sličnosti sa slučajem Bernija Medofa, tvorca jedne od najveće prevarantske Ponzijeve šeme u istoriji. Ben-Ari, koji je jedno vrijeme koristio i ime Majkl Grinfild, emigrirao je iz SAD u Izrael 1981. gdje 1999. otvara spornu firmu EGFE. Preko nje je, praveći lažne prezentacije o “sigurnim” investicijama, koje su obećavale visoke prinose, u priču uvukao veliki broj lakovjernih investitora. Njima je obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme. Radi se o šemi u kojoj se novac sakupljen od “kasnijih” investitora koristi za isplatu “ranijih”, što ovoj prevari daje prividni legitimitet.

Nakon što su izraelske i američke vlasti pokrenule istragu, on je uhapšen u Izraelu, ali je uz kauciju 6. aprila 2021. pušten u kućni pritvor, što je iskoristio za bijeg u kojem mu je pomogao izvjesni Nahum Eisenstat, dajući mu falsifikovani pasoš. Prema nezvaničnim informacijama, on se nakon ovog bjekstva jedno kraće vrijeme skrivao u Srbiji, pa zatim u BiH, gdje je i uhapšen u julu prošle godine, po međunarodnoj potjernici.

Par mjeseci nakon toga američki federalni sud za stečaj u Njujorku ovlastio je advokata koji zastupa Izrael da povrati imovinu koju je Ben-Ari nelegalno stekao prevarom. Zemlje u koje je navodno usmjeravao ovaj nezakonito stečeni novac, pored SAD, navodno su bile i Mađarska, Srbija, ali i Crna Gora. Uostalom, to se može vidjeti i iz same tužbe, u kojoj je navedeno da je on još 2018. nakon prvih provjera poslovanja njegove kompanije počeo “produbljivati” svoj uticaj na Balkanu, posebno u Crnoj Gori, praveći “plan bijega”.

Kako je jednom prilikom istakao izraelski advokat i stečajni upravnik Lior Dagan, koji je na to mjesto postavljen da bi se koliko-toliko namirile žrtve ove prevare, “izraelski Medof” je u tom periodu ostvario kontakte sa jednim brojem uticajnih crnogorskih privrednika, preko kojih je pokušao da opere nelegalno stečeni novac. Dagan navodi da je Ben-Ari prvo upoznao izvjesnog Zlatana Halilovića, državljanina BiH, a onda i Veselina Pejovića, koji mu je navodno pomogao da u Crnu Goru prebaci oko 20 miliona evra prljavog novca. Tim novcem osnovane su i dvije firme, preko kojih je onda potencijalnim investitorima nuđeno da ulažu u projekat eksploatacije rude boksita, iza kojeg je stajao Pejović, a protiv kog je Izraelu takođe pokrenut sudski postupak u kojem se od njega traži isplata 6,4 miliona evra fondu povjerilaca.

Dagan je naveo i da je u ovom skrivanju imovine značajnu ulogu imao i Halilović, koji je, prema njegovim riječima radio “po uputstvima i nalozima Pejovića”. Na ovo je krajem prošle godine upozorio i crnogorski premijer Dritan Abazović, “prozivajući” Pejovića, koji je nakon toga potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, odnosno Ben-Arijem, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima te da je za istragu saznao od izraelskog advokata Dagana.

Ostaje misterija ko je Zlatan Halilović. Ovu informaciju, ali i gdje se sve krio Ben-Ari u BiH prije hapšenja, o čemu ne postoje zvanične informacije te da li on ima neku imovinu i u BiH, nismo uspjeli saznati tokom jučerašnjeg dana od nadležnih organa.

Apartman od milion evra

U Crnoj Gori je pokrenut sudski postupak radi utvrđivanja koju sve imovinu Ben-Ari ima u ovoj državi, a koja treba da bude predmet “podmirenja” oštećenih lica, investitora u SAD i Izraelu. Do sada je utvrđeno, između ostalog, da on u ovoj zemlji posjeduje i stan u Porto Montenegru vrijedan 1,2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana