Ko će biti novi predsjednik PDP-a?

Nezavisne novine
Foto: PDP

BANjALUKA - Do kraja ove godine PDP će dobiti novog predsjednika, jer Branislav Borenović po Statutu stranke nema pravo da se kandiduje za tu funkciju.

Uveliko se spekuliše o tome ko će biti Borenovićev nasljednik, ali jedno ime se najčešće čuje kako u javnim, tako i kuloarskim pričama - Draško Stanivuković.

Aktuelnom predsjedniku Gradskog odbora PDP-a u Banjaluci daje se prednost zbog snage u najvećem gradu Srpske, pogotovo nakon pobjede u trci za gradonačelnika.

Ipak, nakon izbora, Stanivuković nije želio konkretno odgovoriti da li će se kandidovati za predsjednika PDP-a, već je naveo da je teško istovremeno voditi i grad i biti na tako odgovornoj funkciji kao što je predsjednik partije.

Međutim, mnogi Stanivukoviću baš i ne vjeruju da ne bi pristao da preuzme stranku, jer smatraju da ima ogromne ambicije.

Bilo bi, smatraju analitičari, pravo čudo da Stanivuković ne bude predložen ispred Gradskog odbora PDP-a za predsjednika stranke, ali ako se to i dogodi, Stanivuković će morati da nađe podršku još stranačkih odbora.

Naime, Statut PDP-a predviđa da predsjednika partije bira Glavni odbor natpolovičnom većinom od svih članova ovog odbora, ali uz uslov da tog kandidata predloži najmanje 10 gradskih/opštinskih odbora PDP-a ili 20 odsto članova Glavnog odbora. Najvjerovatnije, ni ovo neće predstavljati problem za potencijalnu Stanivukovićevu kandidaturu, jer uživa veliku popularnost u Krajini.

Ono što mu, smatraju poznavaoci prilika, takođe ide u prilog, jeste da PDP u drugim krajevima Srpske ne stoji dobro i da ima mali broj "jakih" pojedinaca koji bi mogli iznijeti predsjedničku kandidaturu.

Jedan od njih svakako je i Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a, koji dolazi iz sarajevske regije i koji se u prethodnih nekoliko godina istakao kao značajno ime u stranci te neko ko ima iskustvo da se nosi sa političkim prilikama.

PDP je jak i u Kotor Varošu, gdje je godinama na vlasti Zdenko Sakan.

Pored toga, ne smije se izostaviti ni mogućnost da se neko iz Banjaluke ipak usudi kandidovati za predsjedničku funkciju, a tu bi na scenu mogao da iskoči i Igor Crnadak, član Glavnog odbora stranke i neko ko je na samom početku bio otvoreno protiv Stanivukovićeve kandidature za gradonačelnika u Banjaluci.

Mnogo toga biće poznato u narednih mjesec dana, za kada je Branislav Borenović, još prvi čovjek stranke, najavio održavanje sjednice Glavnog odbora.

"Sve ide utvrđenom dinamikom, mislim da cijeli taj važan izborni proces možemo završiti u dvije sjednice Glavnog odbora u naredna tri mjeseca. Već na sljedećoj sjednici Glavnog odbora pokrećemo zvanični proces kandidovanja, znaćemo koliko i ko će biti kandidovan", rekao je Borenović za "Nezavisne novine".

A iako je u Banjaluci u ponedjeljak održana sjednica Gradskog odbora PDP-a, na pres-konferenciji Draško Stanivuković nije govorio o mogućoj kandidaturi za predsjednika stranke.

Međutim, Velizar Antić, politički analitičar, kaže da sve ide ka tome da će Stanivuković biti novi predsjednik PDP-a.

"Stanivuković je već na čelu Gradskog odbora i velike su šanse da će upravo on biti novi predsjednik partije. Ovo je velika promjena za PDP i oni će od jedne elitističke partije, koju su vodili profesori i intelektualci, krenuti putem populističke partije, čije rukovođenje preuzimaju ljudi sa nižim obrazovanjem, ali i velikim parolama i populizmom. Koliko će im taj pristup donijeti uspjeha, vidjećemo vrlo brzo na sljedećim izborima", navodi Antić za "Nezavisne".

Ako bi Stanivuković zaista preuzeo PDP, smatra da će "morati da izađe iz Banjaluke".

"Ukoliko PDP želi da postane ozbiljna politička partija, moraće da posvete mnogo vremena i truda na terenu širom Republike Srpske. Samo takvim pristupom imaće šansu da napravi dobar rezultat na sljedećim opštim izborima", rekao je Antić.

Iako Stanivukoviću daje najveće šanse za preuzimanje PDP-a, komunikolog Mladen Bubonjić mišljenja je da bi to donijelo nove turbulencije u stranci.

"Donijelo bi i preraspodjelu moći u stranci u okviru koje bi određeni članovi ili napustili stranku ili bili čak izbačeni", smatra Bubonjić.

Što se tiče samog rada stranke, Bubonjić ističe da je, uprkos tvrdnjama kako "PDP nije samo Banjaluka", situacija takva da se najviše bave Banjalukom, te da su zbog toga izgubili naklonost birača u značajnom broju lokalnih zajednica.

Inače, predsjednik PDP-a može biti na čelu stranke maksimalno dva uzastopna mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana