Ko bi mogao ući u NSRS nakon lokalnih izbora

MojaHercegovina
Ko bi mogao ući u NSRS nakon lokalnih izbora

BANjALUKA - U trku za (grado)načelnike na predstojećim lokalnim izborima ide i deset poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. Ukoliko oni pobijede, preuzeće nove dužnosti, a umjesto njih u poslaničke klupe ući će igrači sa „klupe za rezerve“.

U Kozarskoj Dubici će tako zamjenik šefa Kluba poslanika NPS u parlamentu Srpske Dragan Brdar izaći na megdan dvojici sugrađana – Nikoli Zlojutro (SDS – Volja naroda) i Igoru Savkoviću (SNSD). Ukoliko Brdar pobijedi na izborima, na njegovo mjestu u parlament Srpske dolazi Jelena Orašanin.

U fotelju prvog čovjeka Prijedora ponovo želi da sjedne Slobodan Javor, ali prvo treba da porazi svoju protivkandidatkinju iz SDS-Volja naroda Maju Dragojević Stojić koja trenutno sjedi u poslaničkoj klupi u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ako bi ona pobijedila Javora, nju bi u poslaničkoj klupi zamijenio Mladen Šumar. Šumar je trenutno odbornik SDS-a u SO Novi Grad.

Još jedan poslanik želi u gradonačelničku fotelju, a riječ je o Radislavu Dončiću iz Narodnog fronta. On će izaći na crtu aktuelnom gradonačelniku Gradiške Zoranu Adžiću iz SNSD i Željku Sladojeviću koji se kandidovao kao nezavisni kandidat. U slučaju da pobijedi u trci na Savi, njega će zamijeniti Saša Jovičić.

Narodni poslanik Milan Petrović (SDS – Volja naroda) ušao je u trku za gradonačelnika Prnjavora, a prepreka na tom putu mu je trenutni gradonačelnik Darko Tomaš. Njegova eventualna zamjena u Narodnoj skupštini Republike Srpske bila bi Vesna Gluvić Čelić.

Poslaničku klupu želi da napusti i Igor Žunić iz SNSD koji je kandidat te stranke za gradonačelnika Dervente. Jedina prepreka na tom putu su mu Vlado Kovačević (SDS – Volja naroda) i Mile Tadić (nezavisni kandidat). Njegov mandat preuzeće Petar Jelić, sin bivšeg predsjednika Srpske Milana Jelića.

U fotelju prvog čovjeka Šekovića želi da sjedne šef Kluba poslanika NPS-a Dragan Galić koji izlazi na megdan trenutnom načelniku Miladinu Laziću iz SNSD. Galićeva zamjena biće prvi čovjek gatačke skupštine i predsjednik Prve SDS Rajko Papović. Papović je ujedno i savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Poslanik SNSD-a Damjan Škipina boriće se za fotelju načelnika Pala. Njegov protivkandidat će biti sugrađanin Dejan Kojić iz DEMOS. Njegova „alternacija“ je direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac.

Poslanik SDS-a u NSRS Vukota Govedarica ušao je u trku za načelnika Gacka, a protiv sebe ima dvojicu protivnika. Prvi je Srđan Milović iz SNSD, a drugi Srđa Bjelogrlić iz pokreta Naša Hercegovina. Govedaricu bi u parlamentu Srpske trebao da mijenja aktuelni načelnik Bileće Veselin Vujović koji je ponovo kandidat SDS-a za ovu funkciju. Ako obojica pobijede na izborima, na Govedaričino mjesto dolazi bivša odbornica ove stranke u SO Čajniče Gorica Šubara.

Govedaričin partijski kolega i narodni poslanik SDS-a Ognjen Bodiroga, boriće se za fotelju načelnika Foče sa Milanom Vukadinovićem iz SNSD koji se trenutno nalazi na čelu te opštine. I u njegovom slučaju je sve isto kao i u Govedaričinom: u slučaju da pobjede i Govedarica, i Vujović, i Bodiroga, ovog posljednjeg mijenjaće Milan Okuka iz Nevesinja, piše MojaHercegovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana