Knežević: Nećemo odustati od procesuiranja zločina nad Srbima

Srna
Knežević: Nećemo odustati od procesuiranja zločina nad Srbima

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika grada Derventa Drago Knežević rekao je da ovo udruženje neće odustati od procesuiranja odgovornih za zločine nad Srbima i dokazivanju istine o stradanju srpskog naroda na području Dervente.

-Nećemo odustati od toga da se licu pravde privedu i procesuiraju naredbodavci i izvršioci ratnog zločina nad Srbima, bez obzira na sramnu presudu Okružnog suda u Doboju, kojom je na godinu dana zatvora osuđen nekadašnji pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Haris Skelić za fizičko zlostavljanje srpskih civila u logorima na području Dervente 1992. godine -rekao je Knežević Srni.

On je istakao da će četvorica svjedoka, koja su pristala da za po 2.500 KM prodaju svoju muku i golgotu da bi Skelić bio osuđen na godinu dana zatvora, biti isključeni iz Udruženja ratnih zarobljenika grada Derventa.

-Isključićemo ih iz Udruženja, jer su izdali muku i golgotu kroz koju su prošli drugi srpski logoraši, te čast i obraz srpskih logoraša - rekao je Knežević.

On je ponovio da ga je Skelić tukao, prebijao, naredio mu da kleči pred njim i dao mu pištolj da se ubije.

Okružni sud u Doboju osudio je na godinu dana zatvora nekadašnjeg pripadnika 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane Harisa Skelića zbog fizičkog zlostavljanja srpskih civila u logorima na području Dervente 1992. godine i produžio mu pritvor do pravosnažnosti presude.

Optužnica tereti Skelića da je zlostavljanja činio od maja do juna 1992. godine u logorima “Rabić” i “Polje”.

Sud je obavezao Skelića, kojem je sudski postupak vođen prema Krivičnom zakonu SFRJ, da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati po 2.500 KM četvorici oštećenih lica.

Sporazum o priznanju krivice Skelić je sa Okružnim javnim tužilaštvom u Doboju sklopio 23. januara, a vijeće Okružnog suda u Doboju je 9. februara prihvatilo taj sporazum.

U presudi je navedeno da je u ovim krivičnim djelima učestvovao i brat blizanac optuženog Muris Skelić koji nije dostupan pravosuđu, kao i nekoliko nepoznatih lica. /kraj/mis/dad - Džatras

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana