Klokić: Zeleno svjetlo Evropske komisije - dodatni vjetar u leđa

SRNA
Klokić: Zeleno svjetlo Evropske komisije - dodatni vjetar u leđa

BANjALUKA - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je Srni da je zeleno svjetlo Evropske komisije za početak pregovora o pristupanju BiH u EU snažna poruka i značajna stvar, ali i dodatni vjetar u leđa da se nastavi raditi na evropskom putu.

"Bez obzira na konačnu odluku, koju očekujemo naredne sedmice, nećemo odustati od evropskog puta, ali ni i od prvobitnih stavova koje ćemo i dalje isticati - buduće članstvo bez stranog protektorata i koje ni u kom slučaju ne smije ugroziti ustavnu poziciju i nadležnosti Republike Srpske u BiH, koje su obezbijeđenje kroz Dejtonski sporazum i ugrađene u Ustav", rekao je Klokić.

On je dodao da je Republika Srpska oduvijek podržavala članstvo BiH u EU. "Važno je da građani znaju, a što me lično raduje, da smo tražene evropske zakone usvojili uz potpunu zaštitu autonomije i statusa Republike Srpske, za šta smo se od početka i zalagali", istakao je Klokić.

On je dodao da mu je drago što je Evropska komisija prepoznala trud i što je u prethodnom periodu uhvaćen značajan zalet ka ispunjenju traženih uslova za konačno otvaranje pregovora.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je ranije danas u obraćanju Evropskom parlamentu da će Komisija preporučiti Evropskom savjetu da zvanično započne razgovore o pristupanju BiH Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana