Klokić: Vlada posvećena evropskim integracijama uz dosljednu primjenu mehanizma koordinacije

GS
Klokić: Vlada posvećena evropskim integracijama uz dosljednu primjenu mehanizma koordinacije

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je Vlada Republike Srpske posvećena evropskim integracijama, uz dosljednu primjenu mehanizma koordinacije.

Na današnjem sastanku Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta evropskih regija, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci, Klokić je govorio i o izazovima koje očekuju BiH i Republiku Srpsku kako bi se u narednom periodu sprovele neophodne reforme, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Proces evropskih integracija podrazumijeva aktivno učešće svih relevantnih aktera, naročito saradnjom republičkog i lokalnog nivoa. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se više od 60 odsto pravnog okvira EU sprovodi na lokalnom i regionalnom nivou, jasno je da jedinice lokalne samouprave treba da imaju sposobnost i kapacitet za sprovođenje neophodnih reformi - istakao je Klokić u svom izlaganju, kao učesnik panela posvećenog pripremama za pristupanje EU.

Na sastanku i okupljanju Radne grupe razgovarano je o pripremama za pristupanje EU i ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u tom procesu, te značaju jačanja administrativnih kapaciteta svih nivoa vlasti.

Kroz dijalog i tematske panele, sagovornici su se složili da je potrebno da se urade značajni koraci kako bi se u zemljama Balkana sprovela reforma javne uprave, ali da se to ne može uraditi bez aktivnog učešća svih nivoa vlasti, zaključuje se u saopštenju, prenose RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana