Klokić: Srbi prolazili golgote, ali nikada nisu dali slobodu

Srna
Foto: RTRS

MINHEN - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je danas u Minhenu na proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave da je ovaj praznik jedan od najvažnijih za srpski narod u cjelini, te ukazao na značaj srpskog jedinstva, jer su Srbi prolazili golgote, ali nikada nisu dali slobodu bez koje ne mogu da žive.

Klokić je podsjetio na vanvremenske stihove velikog pjesnika Jovana Jovanovića Zmaja "Svaka  ptica u svom jatu, svako teži svome bratu", ističući da oni najbolje opisuju težnju Srba za jedinstvom, ali i snagu koju to jedinstvo može da iznjedri.

"Proslavom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, bilo to u Beogradu, Nišu, Banjaluci ili kao što je to večeras - u Minhenu, treba da ponosno ističemo svoje porijeklo, istorijske pobjede, ali i teške trenutke kroz koje je prošao naš narod", rekao je Klokić.

On je istakao da je važno da svijet čuje da su Srbi oduvijek koračali uzdignute glave, jedinstveni i složni ma koliko zlo bilo pred njima, te da im je baš ta sloga davala snagu da se junački bore za slobodu pod svojom trobojkom.

"Osjećam ponos i zadovoljstvo što smo uspjeli u misiji da vas večeras okupimo u ovolikom broju. Kao predstavnik Vlade Republike Srpske iskoristio bih priliku da zahvalim ministru bez portfelja u Vladi Srbije zaduženom za dijasporu Đorđu Milićeviću koji je, zajedno sa nama, uložio veliki napor da nas sve okupi. Veliko hvala i vama koji ste prisustvom uveličali ovaj događaj i zajedno sa nama stali pod istu zastavu", naglasio je Klokić.

On je ukazao na važnost jedinstva i sloge svih Srba za njihov spas i opstanak.

"Ostavimo sve podjele na stranu. Jedinstvo nam je potrebno, naročito kada je riječ o važnim nacionalnim pitanjima. Ujedinimo se u ovom podijeljenom svijetu koji je, zbog ratova koji se trenutno vode, na ivici kataklizme i haosa. Ma šta da se dogodi moramo da shvatimo da smo na kraju prepušteni jedino sebi i upravo zbog toga moramo da se sačuvamo i spasimo, a za spas je neophodno upravo to - jedinstvo svih Srba", poručio je Klokić.

On je ukazao na značaj obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ističući da Srbi na taj način poštuju i svoju slobodu.

"Zato srpska braćo i sestre – samo složno, zajedno i jedinstveno, ma gdje bili. Živjela Srbija, živjela Republika Srpska!", istakao je Klokić.

Proslavu Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Minhenu organizovali su kabinet ministra Milićevića, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske i Generalni konzulat Srbije u Minhenu.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju. Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana