Klokić: Reforma Ustavnog suda BiH predviđena u 14 prioriteta EU

Srna
Klokić: Reforma Ustavnog suda BiH predviđena u 14 prioriteta EU

BANjALUKA - Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić ukazao je na to da se u 14 ključnih prioriteta EU navodi da je neophodno reformisati Ustavni sud BiH i riješiti pitanje međunarodnih sudija, te da odluka Narodne skupštine Srpske govori upravo o rješavanju ovog pitanja.

Klokić je podsjetio da je Srpska prošle sedmice pokazala dobru volju i predložila pokretanje rješavanje 14 prioriteta da bi se otkočio već dugo zakočeni put približavanja EU.

-Međutim, predstavnici iz FBiH su to glatko odbili. Oni izgleda očekuju podršku predstavnika Zapada da bi ostvarili svoju zamisao, a to je unitarna BiH - istakao je Klokić.

On je naveo da su iz Delegacije EU poručili da je reforma Ustavnog suda BiH stvar dogovora domaćih političkih partnera koja treba biti potvrđena u Parlamentarnoj skupštini BiH, a da partneri u FBiH smatraju da taj proces treba da odredi neko treći.

-To je naš put i to se tiče samo nas. Mi smo akteri koji odlučuju o svojoj sudbini. Odluka Narodne skupštine Republike Srpske govori upravo o rješavanju ovog pitanja, pokazujući tako da želimo sami da odlučujemo o svojoj sudbini - rekao je Klokić za RTRS.

On je konstatovao da ljudi na pozicijama hoće na nedemokratski način da rješavaju probleme i da razgovaraju o Republici Srpskoj, a ne sa Srpskom.

-Potreban je politički dijalog svih aktera u BiH da bismo pronašli minimum konsenzusa, da bi BiH krenula ka evropskom putu - rekao je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana