Kirilov: Na Jugoslaviju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma

Srna
Kirilov: Na Jugoslaviju bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma

MOSKVA - NATO je ispalio oko 40.000 granata sa više od 15 tona osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, izjavio je general-pukovnik Igor Kirilov, komandant jedinice za radijacijsku, hemijsku i biološku odbranu u Oružanim snagama Rusije.

-Neophodno je da podsjetimo da je NATO koristio avionsku municiju sa osiromašenim uranijumom tokom bombardovanja SR Jugoslavije. Ukupno oko 40.000 pancirnih granata sa više od 15 tona osiromašenog uranijuma upotrijebljeno je na teritoriji te zemlje - rekao je Kirilov novinarima.

On je dodao da je i dalje neophodno konstantno praćenje nivoa zaraženosti tla i podzemnih voda u Srbiji kako bi se procijenili potencijalni rizici, javila je RIA "Novosti".

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana