Keserović za "Glas": Pitanje trenutka kada će se aktivirati snage povezane sa islamističkim ratnicima

Marijana Miljić Bjelovuk
Keserović za "Glas": Pitanje trenutka kada će se aktivirati snage povezane sa islamističkim ratnicima

SARAJEVO - U BiH postoje snage koje su u određenom periodu bile u vezi sa islamističkim ratnicima kako Hamasa, Hezbolaha ili nekim trećim i pitanje je momenta kada će se samo aktivirati i krenuti u neke akcije.

Kazao je to “Glasu” profesor na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci Dragomir Keserović. 

- Sedma muslimanska brigada djelovala je u dolini Krivaje, odnosno na prostoru oko Zavidovića i Vozuće. Oni imaju već iskustvo kada je riječ o zajedničkom ratovanju sa odredom “El mudžahedin”. To je jedna spirala i nit koja nikada nije ni prekinuta. Ta veza islamskih ratnika traje decenijama. Oni su na našem prostoru ostavili tragove, veze i istomišljenike – istakao je Keserović.

Naglasio je da je u BiH evidentan problem o pitanju izraelsko-palestinskog sukoba, jer se pojedine strane prema tom sukobu različito odnose i drugačije ga vide.

- BiH bi najpametnije bilo zauzeti neki neutralan stav u smislu opredjeljivanja za stranu, a s druge strane, treba da zauzme aktivan politički, ali i svaki drugi stav o tome da taj sukob što prije prekine. Jer ovako, situacija će eskalirati i uključiće se okolne države Liban, Jordan, Iran Saudijska Arabija i Egipat, koji je na samoj granici i stalno u problemu, a nakon toga i svi mi ostali okolo. Teško će na kraju biti moguće tu spiralu zla zaustaviti - zaključio je Keserović.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić poručio je juče da u BiH postoji opasnost od terorističkog napada te da je potrebno što prije istražiti bivšeg komandanta Sedme muslimanske brigade takozvane Armije BiH, a sadašnjeg zvaničnika SDA Šerifa Patkovića jer njegova izjava da se stavlja na raspolaganje Hamasu je podstrekivanje terorizma.

Patković je tokom vikenda u obraćanju, kojem je prisustvovao i ambasador palestinske uprave u BiH Rezek Namora, kazao da se stavlja na raspolaganje terorističkoj organizaciji Hamas.

- Brigada pokreta El Hamas, nastala iz političkog krila Mladomuslimanskog bratstva, mene duboko podsjeća na Sedmu muslimansku brigadu Armije BiH i ja kao komandant, evo, kažem i ambasadoru, ali i kao čovjek stavljam se na raspolaganje u datom trenutku da im se pridružim - rekao je tada Patković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana