Kecmanović: Za Zapad su "diktatori" suverenisti poput Dodika i Putina

Srna
Kecmanović: Za Zapad su "diktatori" suverenisti poput Dodika i Putina

Stigmom "diktatori" Zapad etiketira sve neposlušne suvereniste i borce protiv imperijalnog neokolonijalizma koji uživaju veliku popularnost i ubjedljivo dobijaju više izbora zaredom, rekao je profesor Nenad Kecmanović.

Prema njegovim riječima, oni koji sumnjaju da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Rusije Vladimir Putin zaista diktatori "treba samo da konsultuju godišnje izvještaje ovlaštenih mjerilaca stepena demokratije" kakav je "Random haus" koji živi od američkih donacija.

"Onaj ko plaća bira muziku. `Srbija je poludemokratija, a /samoproglašeno/ Kosovo lider demokratije u regionu!` i to čitav kolektivni Zapad prima na znanje i ravnanje. Vučić je nešto smutio oko trijumfa na izborima, Dodiku su mjesecima prebrojavali još jednu pobjedu i sude za nepoštovanje lažnog visokog predstavnika, a Putin je stigao i do suda za ratne zločine. Prema svecu i tropar", rekao je Kecmanović za "Politiku".

On je ukazao da su predsjednik SAD Džozef Bajden i prateći evropski vokali sa kolektivnog Zapada Putina nazvali diktatorom kada su sondaže utvrdile da uživa podršku iznad 70 odsto birača i da će ostati predsjednik Rusije bar još jednu cijelu deceniju.

"Bajden je i Si Đinpinga nazvao diktatorom zato što je opet jednoglasno izabran na kongresu KPK /Komunističke partije Kine/. Među takve spadaju i /predsednik Turske Redžep Tajip/ Erdogan i /predsednik Bjelorusije Aleksandar/ Lukašenko, potencijalno i /mađarski premijer Viktor/ Orban i /predsednik Srbije Aleksandar/ Vučić, a tek Dodik", rekao je Kecmanović.

On je naglasio da neki od njih referendumom mijenjaju ustavna ograničenja, neki mijenjaju čelne funkcije u partiji, vladi, državi, ali zadržavaju liderski autoritet "biće na osnovu rezultata i po volji naroda".

"Nikad ne kažu da su krivi Rusi, Mađari, Turci, Srbi, koji ih uzastopno biraju. Ne, narod je dobar, a negativne kvalifikacije se uvek odnose na nacionalnog lidera lično", pojasnio je Kecmanović.

Prema njegovom mišljenju, personalna adresa je prava, ali je kvalifikacija neumjesna.

"Namešteni izbori? Sve te zemlje više nisu boljševičke i izbori su isti kao i na Zapadu, čak sa međunarodnim kontrolorima", rekao je Kecmanović.

On je istakao da je predsjednik Rusije Putin više puta izabran na demokratskim i fer izborima, a po zapadnim standardima za nezapadne zemlje dva puta zaredom ponovljeni izbori jesu minimalan uslov stabilne demokratije.

"Ali, hladnoratovsku šemu su obnovili: "Naši su demokrate, vaši diktatori", rekao je Kecmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana