Kecman: Državotvorna politika Srpske je smetnja za stvaranje unitarne BiH

Srna
Kecman: Državotvorna politika Srpske je smetnja za stvaranje unitarne BiH

BANJALUKA - Stručnjak za međunarodne odnose i bezbjednost Valentina Kecman ocijenila je da svaki dolazak američkih zvaničnika u treba posmatrati u svjetlu američkih geopolitičkih interesa na ovim prostorima, te poručila da administracija aktuelnog predsjednika Džozefa Bajdena želi centralizovanu i unitarnu BiH, lišenu svakog značajnijeg srpskog elementa.

”To po njima, prije svega, podrazumijeva razvlašćivanje Republike Srpske i njeno svođenje na nivo obične geografske odrednice. Sve su vidljiviji pritisci na Republiku Srpsku koji dolaze od američkog ambasadora /Majkla/ Marfija, a usmjereni su na slamanje otpora antidejtonskoj agendi koju pruža aktuelno političko rukovodstvo u Banjaluci”, rekla je Kecmanova, komentarišući najavljeni dolazak u BiH pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsa O’Brajena.

Kecmanova smatra da NATO savezu i Bajdenovoj garnituri najviše smeta državotvorna politika Republike Srpske, kao i svaki trag srpske države na ovim prostorima.

“Zato i ne čude prelijetanja američkih borbenih aviona iznad Banjaluke tokom proslave 9. januara, kao i napadi na obilježavanje Dana Republike, za koji je taj isti O’Brajen rekao da predstavlja svojevrsni politički cirkus”, rekla je Kecmanova.

Od posjete pomoćnika američkog državnog sekretara, Kecmanova očekuje nove i intenzivnije pritiske, te smatra da će zastupati dobro poznatu politiku koja podrazumijeva reformu Ustava, dodatno oduzmanje nadležnosti Republici Srpskoj, ubrzani ulazak BiH u NATO i izričitu zabranu prava na samoopređeljenje srpskom narodu.

“To su ključni izazovi koji nas očekuju u narednom periodu i zato naše institucije moraju dodatno da usavrše strategiju otpora takvoj politici, da bi uspješno sačuvali svoju samostalnost i svoja ustavna prava. Značajnu ulogu u tome imala bi svakako i pobjeda Donalda Trampa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima”, smatra Kecmanova.

Ona je naglasila da bi njegova pobjeda sasvim sigurno dovela do manjih pritisaka, relaksacije odnosa i izvjesnog popuštanja obruča oko srpskog faktora na Balkanu.

“Najveći neprijatelj BiH i njenih naroda je unilateralni intervencionizam Zapada. Dolaskom Trampa taj bi intervencionizam dodatno izgubio na moći i značaju, što je od egzinstencijalnog značaja za BiH”, zaključila je Kecmanova.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O'Brajen doputovaće u posjetu Sarajevu u četvrtak, 1. februara, saopštio je američki Stejt department.

U saopštenju se navodi da će posjeta O'Brajena naglasiti “snažno partnerstvo SAD i BiH”, te da će potvrditi podršku Vašingtona “suverenosti, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH”.

Sarajevo će sutra posjetiti i delegacija Sjevernoatlantskog savjeta, koju predvodi zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mirča DŽoana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana