Kavazović poziva Bajdena da promijeni politiku i susjedima BiH pošalje jasnu poruku

Tanjug
Kavazović poziva Bajdena da promijeni politiku i susjedima BiH pošalje jasnu poruku

VAŠINGTON - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Husen Kavazović kaže da je ova država pod evropskim patronatom, pretvorena u vreću za udaranje, da smatra da napadi na BiH dolaze iz susjedstva, uz pomoć sila EU, a Amerikance upozorava da ti napadi i destrukcije, kako tvrdi, dolaze iz Mađarske, Rusije, Srbije i Hrvatske.

Kavazović je to, između ostalog, rekao u predbajramskom intervjuu za Glas Amerike.

Na pitanje pitanje kako iz trenutne perspektive, gleda na raniju izjavu da institucije BiH i državu treba braniti svim sredstvima, pa i oružjem, što su mu zamjerili pojedini američki zvaničnici, Kavazović kaže, da su se SAD u jednom trenutku povukle i prepustile državu Europskoj uniji koja nije sposobna da rješava teška pitanja na Balkanu, posebno ne u BiH.

"Ne možete prepustiti posao nekome ko nema kapacitet da rješava probleme (agresija, zločini, genocid) i stalne težnje ka secesiji. Iako je Slobodan Milošević procesuiran u Hagu, politički projekat nije završio u Hagu, on i dalje živi ovdje. BiH je pod evropskim patronatom pretvorena u vreću za udaranje, ko god je želio nešto da proba na BiH – mogao je to da učini. Najčešće su to činile Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska", rekao je Kavazović i dodao:

"Svako može doći ovdje i osokoliti snage koje žele razbiti BiH. SAD su napravile veliku grešku kada su povukle trupe iz BiH. Trebalo je ostaviti makar jedan dio, pa i simboličan, te tako poslati poruku da je BiH država koja je pod američkom protekcijom. SAD su se opredijelile za crnu listu koja nije dovela do rezultata. BiH je lokomotiva koja je na velikoj nizbrdici i ide prema ambisu. Plašim se da će crna lista u crno zaviti BiH zbog nepravovremenog reagovanja prema onima koji razbijaju BiH, tako da se uklone s političke scene. U protivnom, to bi moglo dovesti do nove tragedije. Ne može BiH biti žrtva odnosa Srbije i Kosova, jer bošnjački narod to osjeća". Kavazović tvrdi da su "Bošnjaci doživjeli velike zločine i genocid i to treba da prestane".

"Smatramo da politika predsjednika Bajdena treba da se popravi, da se više jača stabilnost te da se susjedima jasno stavi do znanja da je BiH suverena zemlja i pod protekcijom SAD", rekao je Kavazović.

Govoreći o većoj prisutnosti SAD u BiH, Kavazović kaže da je o tome mnogo puta govorio sa senatorima u SAD.

"Oni su 2006. godine prepustili primat Evropskoj uniji. Da su ostali još desetak godina s diplomatskim i vojnim pritiscima, BiH bi možda danas bila članica EU", uvjeren je Kavazović.

Na pitanje o predstojećim izazovima u BiH i na koji način Islamska zajednica može uticati na prevazilaženje slabosti, Kavazović tvrdi da su Bošnjaci uvijek pred, kako navodi, najvećim sigurnosnim izazovom – pretnje državi secesijom, blokade vlasti od stranaka iz reda Hrvata i Srba".                     

"Islamska zajednica će nastaviti sa apelitima i budiće svest institucionalnog jačanja države, ali da one rade svoj posao. Da ne spavaju kada se narušava red i mir, preti secesijom i kada cvjeta korupcija. Da li je moguće da se za jednu godinu podigne samo jedna optužnica u Zapadno-hercegovačkom kantonu? Tražimo da se to efikasno mijenja", naveo je vjerski vođa bosanskih muslimana.

Na pitanje da li prijetnje o kojima govori dolaze untar BiH ili sa strane, Kavazović tvrdi da je očito da BiH napadaju susjedi potpomognuti silama iz EU, a da su, kako kaže, Mađarska i Rusija perjanice.

"One destruišu odnose u BiH i upozoravamo naše prijatelje iz SAD-a na četiri države koje se prema BiH odnose kako ne treba – Srbija, Hrvatska, Rusija i Mađarska. Hrvatska ima veliki broj imovine BiH u svojim rukama. Pitanje zajedničke imovine Hrvatska nije željela da raspravlja na zajedničkoj sjednici vlada", kaže Kavazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana