Karlo Bucola o rezoluciji o Srebrenici: Kriminalno lobiranje!

Srna
Karlo Bucola o rezoluciji o Srebrenici: Kriminalno lobiranje!

ISTOČNO SARAJEVO - Način glasanja za rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i lobiranje od zemalja pokrovitelja je kriminalan i sa lažnim podacima, a njeno usvajanje degradira Statut UN, EU i prava o slobodnom izražavanju država, izjavio je Karlo Bucola, koji je bio visoki predstavnik UN u vrijeme građanskog rata u BiH.

Bucola je rekao da sva priprema posljednjih 18 godina navodi na političku i kriminalnu svrhu, da bi se u datom momentu, po potrebi politike, započeo rat u ovom dijelu balkanske teritorije.

"Ovim putem želio bih da upoznam moje nadležne predstavnike u UN, predsjednika Antonija Guteresa, nadležnu kancelariju, kao i predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, ako žele da čuju", naveo je Bucola u otvorenom pismu o dešavanjima u Srebrenici koje je upućeno UN.

Bucola je rekao da činjenice koje je naveo može potvrditi dokumentima, video- snimcima, slikama sa lica mjesta, kao i zabilješkama koje su nastale u vrijeme ratnih dešavanja.

"Ovim djelovanjem ste podstakli međunarodne vjerske razlike, veliku podjelu, međusobnu mržnju i stvaranje jakih nacionalističkih stranaka", naveo je Bucola u pismu dostavljenom televiziji "M".

On tvrdi da je ovim načinom uticaja Balkan instruisan da ponovo uđe u otvaranje novih žarišta.

"Prva stavka predsjednika država na Balkanu u ovom djelovanju je pojačanje mjera predostrožnosti protiv usvajanja EU zakona čija se kultura kosi s njihovom kulturom", rekao je Bucola.

On je naglasio da je rezolucija o Srebrenici usvojena metodom ucjenjivanja, dezinformacijama o stvarnom dešavanju, nametanjem lažnih podataka.

"Zato se od starne dijela delegata EU i pokreće opoziv izglasane rezolucije. Vjerodostojni podaci se pripremaju sa zajedničkim timom tog područja", rekao je Bucola.

On se osvrnuo na Kristijana Šmita, navodeći da je u BiH postavljen novi visoki predstavnik koji nije izglasan u parlamentu tri konstitutivna naroda u BiH, o čemu po Dejtonskom mirovnom sporazumu moraju biti saglasni.

"Nelegalni visoki predstavnik mijenja ustavne zakone po nalogu jedne etničke strane i na taj način ugrožava dvije druge etničke grupacije i stvara status kriminalne države", naveo je Bucola i dodao je kao predstavnik UN više puta upozoravao na nedostatke.

Bucola je u izjavi govorio i o Hrvatskoj koja je primljena u EU, te naveo da je nametnut standard koji je hrvatski narod doveo do psihičkog stresa zbog nemogućnosti da normalno živi.

"U hrvatskoj je naglo sve poskupjelo. Novi evropski zakoni grade novu kulturu, tako da su vladajuće strukture dovele do čestih svađa i prouzrokuju teške krize u državi. Hrvatski parlament služi za svađe, neprimjereno ponašanje članova parlamenta sa neprimjerenim govorima upućenim Vladi i predsjedniku Vlade Hrvatske", rekao je Bucola.

On je dodao da je narod Hrvatske nezadovoljan ulaskom u EU.

"Dodatno naoružavaju Kosovare da bi iskazali mržnju prema Srbiji, a po međunarodnoj konvenciji to je kršenje i može u budućnosti imati tragične posljedice kao u Srebrenici. Te odluke su dostavljene od NATO-a bez da se konsultuje sa svojim narodom", rekao je Bucola.

BiH u kojoj je korupcija veoma izražena u svim segmentima društva, a političari nagovoreni od stranog faktora, tvrdi Bucola, uhvatila se za uništenje same sebe i preko lobiranja usvajanjem rezolucije o Srebrenici misli da pretvori srpski narod u Bošnjake i da sa Kosovom i Hrvatskom zajedno sa NATO-om napadnu Srbiju.

"Kosovo je spremno da napadne Srbiju. Takav plan je pripremljen za Balkan, novi Jasenovac i Srebrenicu. Nećemo uspjeti da se dokažemo Rusiji uništenjem Srbije, iako kršimo sve moguće konvencije o ljudskim pravima. U toj grupi je i mala Crna Gora sa novim i mladim rukovodstvom koje ima veliku želju da poboljša stanje u državi na bilo kakav način", ukazao je Bucola.

On je izrazio uvjerenje da EU sve to zna, ali da ne reaguje, i takvim postupkom učestvuje u tim događajima.

"Ovakvim stavom EU i Amerika utiču na to da će i Srbija krenuti nekim drugim smjerom, što će biti iznenađenje svima", rekao je Bucola. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana