Karan: Stanje bezbjednosti u Srpskoj povoljno

Srna
Karan: Stanje bezbjednosti u Srpskoj povoljno

BANjALUKA - U Republici Srpskoj stanje bezbjednosti je povoljno i zadovoljavajuće, zaključak je proširenog kolegijuma Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske na kojem je analiziran rad Ministarstva u prvoj polovini godine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su pripadnici ovog ministarstva u proteklom periodu uspješno obavili svoju ustavnu i zakonsku obavezu da zaštiti ustavni poredak Republike Srpske, te život i imovinu njenih građana, i poručio da je zadovoljan radom svih policijskih uprava.

Karan je naveo da su sve aktivnosti MUP-a bile usmjerena ka građanima koji su redovno informisani o preduzetim svim represivnim i preventivnim aktivnostima, objavljeno je oko 1.200 saopštenja, a 950.000 građana posjetilo je sajt MUP-a.

"Od krucijalne važnosti je da u komunikaciji sa medijima i građanima promovišemo dobre politike MUP-a i pospješujemo dobar rad policije", rekao je Karan novinarima u Doboju gdje je održan prošireni kolegijum MUP-a Srpske na kojem je analiziran rad ovog ministarstva u prvih šest mjeseci ove godine.

On je ukazao na izazovne, a uspješno obezbijeđene javne skupove u posmatranom šestomjesečnom periodu, od kojih su neki i međunarodnog karaktera poput ATP turnira u Banjaluci koji je, kako kaže, sa međunarodne bezbjednosne procjene tog ranga, najbolje ocijenjen.

Karan je ukazao i na skupove poput proslave Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, obilježavanja u Donjoj Gradini Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i nedavno komemoracije u Srebrenici, koji su protekli bez incidenta.

Navodeći da je broj krivičnih djela u proteklih šest mjeseci u neznatnom porastu, Karan je pojasnio da je to rezultat aktivnog i pojačanog rada MUP-a.

On je istakao da je evidentirano povećanje razotkrivenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, da su otkrivena teška krivična djela sa elementima posebnog napada na ustavni i društveni sistem iz 2020. godine na području Trebinja, a koja su razriješena i o čemu je ranije bilo govora.

"Konstatovano je da je sve veći broj maloljetnika kao izvršilaca prekršaja i krivičnih djela", naveo je Karan, te dodao da je MUP Republike Srpske, nakon tragičnog slučaja u Beogradu, preduzeo niz mjera koje su se odnosile na vršnjačko nasilje, od kojih je izdvojio uvođenje školskog policajca od septembra.

U strukturi izvršenih krađa, Karan je naveo one koje se odnose na krađu električne energije, šumske krađe, kao i odnosa prema životinjama.

Karan je ukazao na dobre rezultate policije u oblasti visokotehnološkog kriminaliteta, zahvaljujući tehnološkim kapacitetima kojima raspolaže, a dobri rezultati postignuti su i u oblasti organizovanog kriminaliteta, izdvojivši akciju "Transporter" u kojoj je MUP Srpske dobro ocijenjen kod Evropola i relevantnih međunarodnih institucija.

On je rekao da se ostvaruju bolji rezultati u oblasti privrednog kriminaliteta, koji su praćeni finansijskim istragama.

Karan je dodao da, uprkos preventivnim i represivnim mjerama, nije zadovoljan statističkim podacima stanja bezbjednosti u saobraćaju s osvrtom na broj poginulih i naveo da je najveći broj vozača učesnika u teškim saobraćajnim nezgodama starosne dobi između 21 i 30 godina, te od 61 do 80, s prosječnom starosti vozila od 25 do 30 godina.

On je kao problem naveo i kadrovsku popunu MUP-a usljed velikog broja penzionisanja njenih pripadnika i naveo da se mnogo očekuje od uvođenja policijske srednje škole.

Karan je poručio da se preduzimaju aktivnosti na jačanju profesionalnih standarda i etičko-moralnih vrijednosti u policiji i naveo da je u proteklih šest mjeseci suspendovano 37 policajca, od kojih je nekoliko izgubilo posao, a protiv nekih se vodi disciplinski postupak.

"Podnijeli smo čak i devet krivičnih prijava protiv 10 policijaca za krivična djela", izjavio je Karan.

On je rekao da MUP Srpske pored policijskih poslova unapređuje i informatičko-komunikacione službe - instalirane su 1.394 kamere u Republici Srpskoj, te da je u upravno-pravnim poslovima u ostvarivanju građanskih prava za šest mjeseci evidentirano 430.000 zahtjeva.

Kada je u pitanju opremanje policije, Karan je tokom jeseni najavio uniformisanje radnika na upravno-pravim poslovima, kao i nastavak na jačanju tehničkih infrastrukturnih kapaciteta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana