Karan: Stanje bezbjednosti lani na zadovoljavajućem nivou

Srna
Karan: Stanje bezbjednosti lani na zadovoljavajućem nivou

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ocijenio je da je stanje bezbjednosti na teritoriji Srpske u 2022. godini bilo na zadovoljavajućem nivou.

"U toku 2022. godine evidentirano je 6.631 krivično djelo, što je za 3,3 odsto ili 231 krivično djelo manje u odnosu na 2021. godinu", istakao je Karan na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sjednice proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je rekao da je ovo rezultat djelovanja policije na terenu - da se spriječi izvršenje krivičnog djela, a kada se ono desi da se na brz način riješi.

Karan je rekao da je lani evidentirano oko 1.700 povratnika u izvršenju krivičnih djela.

On je rekao da se MUP Republike Srpske u prošloj godini u 18 akcija suočio sa posebnim bezbjednosnim prijetnjama nakon otvaranja skaj i anom aplikacija.

"Pokazali smo snagu MUP-a Republike Srpske u predmetu brzog rješavanja ubistva inspektora Radenka Bašića u Prijedoru", istakao je Karan, dodajući da MUP provodi stalne i neprekidne aktivnosti u oblasti narkomanije i droga.

Karan kaže da je stanje javnog reda i mira u Srpskoj u prošloj godini povoljno, uz smanjenje djela.

"U prošloj godini javni red i mir je narušen u 4.136 slučajeva u kojima je 5.271 lice počinilo 5.228 prekršaja", istakao je Karan.

On je naveo da su policijski službenici na teritoriji Republike Srpske u prošloj godini pronašli i evidentirali 4.727 migranata koji su ilegalno prešli granicu BiH, što je za 17,8 odsto manje u odnosu na 2021. godinu.

Karan je rekao da se MUP Republike Srpske zalaže da se kaznenom politikom štite policajci, te da budu procesuirani kroz kontrolne organe svi policajci koji budu nezakonitio koristili svoja policijska ovlaštenja.

"Nastavićemo opremanje specijalne i antiterorističke policije, jedinica žandarmerije i redovnih policijskih snaga, planskim obukama policije, te opremanjem policijskih zgrada u Republici Srpskoj", poručio je Karan.

Karan je naglasio da ovo pokazatelji potvrđuju da MUP Republike Srpske ostvaruje svoju ustavnu i zakonitu nadležnost u ostvarivanju snage i stabilnosti ustavnog poretka Republike Srpske, te očuvanja života, imovine i bezbjednosti građana Srpske.

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević rekao je novinarima da je MUP-u Republike Srpske lani ukupno prijavljeno 6.831 krivično djelo, od kojih se na opšti kriminalitet odnosi 5.749 krivičnih djela, privredni kriminalitet 476 krivičnih djela i 319 krivičnih djela u oblasti droge.

Kostrešević je naveo da je u oblasti opšteg kriminaliteta lani bilo ukupno 10 ubistava, od čega je osam rasvjetljeno, a od nerasvijetljenih su ostali slučaj novorođenčeta čiji je leš pronađen u Ljubiji i ubistvo starca u Rogatici.

On je rekao da je ubistvo načelnika Radenka Bašića u Prijedoru bio udar na Republiku Srpsku i njenu policiju, ističući da je ponosan na rad policije na potpunom razjašnjenju ovog krivičnog djela.

Kostrešević je napomenuo da je u prošloj godini evidentirano 146 izvještaja o otkrivanju izvršilaca krivičnog djela u oblasti visoko tehnološkog kriminaliteta ili za 25 odsto više u odnosu na 2021. godinu.

On je rekao da su lani u Republici Srpskoj evidentirane 9.894 saobraćajne nezgode sa 100 poginulih lica, ističući da je iz saobraćaja isključeno 18.100 vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana