Karan sa Srbima u Austriji: Rezolucija pokazala samo jedinstvo srpskog naroda

Srna
Karan sa Srbima u Austriji: Rezolucija pokazala samo jedinstvo srpskog naroda

BEČ- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da je politikanska rezolucija o Srebrenici samo pokazala jedinstvo srpskog naroda i da su svi Srbi u svijetu prepoznali njene političke konotacije.

Karan, koji je boravio u Austriji gdje je predstavnike srpske dijaspore upoznao o stavu Srpske o rezoluciji o Srebrenici, rekao je da je ona potpuno pokazala da je usmjerena protiv svekolikog srpskog naroda, gdje god da živi.

-Svi Srbi u svijetu su to doživjeli kao napad na sebe, prepoznali političke konotacije i posljedice, prepoznali da ne donosi pomirenje i toleranciju. Pokazali su da ona ne remeti samo odnose u BiH, već odnose bilo gdje gdje žive Srbi - istakao je Karan.

On je dodao da su upoznali dijasporu sa stavovima Republike Srpske.

-Mi osuđujemo usvajanje ove rezolucije i smatramo da je isključivo političkog karaktera i da je čitav taj proces uništio suverenitet BiH, da je antidejtonski i antiustavan i da nije u funkciji pomirenja - naglasio je Karan.

Ministar je naveo da je rezolucija neobavezujuća i da će biti odbačena, jer je neistinita, ne može promijeniti karakter rata u BiH kojoj pravi trajnu štetu, kao i svim narodima.

Dodao je da sve žrtve u BiH moraju imati tretman, te da je ova rezolucija uništila povjerenje.

-Moramo što češće dolaziti u dijasporu, upoznati naše ljude sa stavovima Republike Srpske, da znaju i dijele naše stavove i da budemo jedinstveni - rekao je Karan.

Naglasio je da Srbi u Austriji vrlo ozbiljno promišljaju i šire sveukupne ideje srpskog naroda i Republike Srpske.

Karan smatra da ova politička rezolucija o Srebrenici pojačava srpski patriotizam i snagu.

-Niko nije pobjednik osim srpskog naroda, dvije trećine čovječanstva je vidjelo da je rezolucija političkog karaktera i zna da Srbi nisu takav narod, da su slobodarski narod i mislim da je to i jedna dobra strana ove nesretne rezolucije - rekao je Karan.

Dodao je da u budućnosti treba učiniti napore da u udžbenike ne uđe nijedno slovo o ovakvoj nesitini, prenosi RTRS.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović rekao je da su Srbi u Austriji zabrinuti zbog usvajanja rezolucije, pritisaka i njenih posljedica.

Istakao je da bi srpski narod u ovom trenutku trebalo da bude jedinstven i složan, jer su Srbi uvijek za mir i istinu.

Filipović je istakao da je odluka Vlade od prije dva dana iz Srebrenice potvrda da Srpska želi da očuva mir.

-Sastanak sa ministrom Karanom je pokazao koliko je naš narod jedinstven. Ovo jeste jedna nepravda ali mislim da treba da hodamo podignute glave -  rekao je Filipović i dodao da je veći dio svijeta prepoznao da su Srbi na strani istine.

Predsjednik Austrijsko-srpskog društva Dejan Jelić rekao je da bi sva srpska društva trebalo objediniti pod jednu krovnu organizaciju koju bi podržale vlade Srpske i Srbije, sa kojima bi usko sarađivala i formirati srpski svjetski kongres koji bi djelovao u svim državama.

-Jedan takav srpski kongres bi nama mnogo pomogao, i Republici Srpskoj i Srbiji -  ocijenio je Jelić i dodao da bi mogli pokrenuti tužbe protiv određenih ljudi i braniti interese srpskog naroda.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" u Austriji Marko Sarić smatra da rezolucija o Srebrenici nosi brojne prijetnje po cjelokupan srpski narod, a jedna od njih je bi da srpska djeca, naročito u dijaspori, kroz školske sisteme dobijala iskrivljenu sliku istorije.

-Mislim da „Prosveta“ i ostale organizacije koje funkcionišu na području Austrije treba da naprave konsenzus o najvažnijim pitanjima i samo zajedničkim akcijama možemo da sprečimo da naša deca uče pogrešnu istoriju - rekao je Sarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana