Karan: Pravovremen odgovor na najavljenu nepogodu da postane pravilo ponašanja

Srna
Karan: Pravovremen odgovor na najavljenu nepogodu da postane pravilo ponašanja

FOČA - Način na koji su, nakon najavljenog nevremena, reagovali svi subjekti zaštite i spasavanja, te institucije i službe na republičkom i lokalnom nivou, ubuduće mora postati pravilo ponašanja i redovna praksa kada se ima bilo kakav podatak o mogućoj elementarnoj nepogodi, rekao je danas u Foči ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

On je istakao da preventivno djelovanje u kriznim situacijama podrazumijeva zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija, što znači da mogu pravovremeno doći do informacija važnih za zaštitu stanovništva i njihove imovine i da ih pravovremeno razmjenjuju da bi se preduzele sve mjere da ne dođe do elementarne nepogode.

-U situaciji kada je došlo do nepogode treba preduzeti sve mjere i upotrijebiti materijalna i operativna sredstva na sprečavanju i eliminisanju posljedica, odnosno ako dođe do posljedica da ih smanje kako bi život mogao da se nastavi i da normalno funkcioniše. Ova situacija, ponavljam još jednom, mora postati pravilo ponašanja, jer je ovo jedina zakonita obaveza i način ponašanja svih subjekata zaštite i spasavanja u Republici Srpskoj - rekao je Karan.

On je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno sa svim lokalnim institucijama, preduzima neophodne mjere iz svog domena.

Karan je zahvalio rukovodstvu opštine Foča, fočanskoj Policijskoj upravi i Republičkoj upravi Civilne zaštite za pravovremeno i adekvatno reagovanje.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović upoznao je Karana o preduzetim preventivnim mjerama i aktivnostima.

Istakao je da je situacija trenutno stabilna, navodeći da je prethodna noć bila kritična, ali je uspješno prebrođena.

-Pratimo i dalje situaciju, ohrabruje to što su padavine splasnule. U stalnoj smo komunikaciji sa Hidrocentralom „Mratinje“ u Crnoj Gori. U ovom trenutku kota do preliva je nekih pet metara, što je ohrabrujući podatak - kaže Vukadinović.

On je podsjetio da je ova hidroelektrana protekle noći isključila agregate, što je u najkritičnijem periodu smanjilo nivo Drine, dok od jutros rade dva agregata.

-Vodostaji rijeka su u blagom porastu, ali i dalje bez plavnog talasa i mogućnosti izlivanja - rekao je Vukadinović.

Navao je da je ova situacija pokazala da je Foča jedna od najrizičnijih opština u vezi sa odbranom od poplava, dodajući da je Karana upoznao o projektima gradnje obaloutvrda koji su pripremljeni i čekaju realizaciju.

-Apelujemo i tražimo od Vlade Republike Srpske da u narednom periodu povedemo računa o zaštiti obala Drine i Ćehotine, naročito u gradskom jezgru. Projekti su završeni i sada nam treba novac - rekao je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana