Karan: Od Isaka ću tražiti da objasni svoju opasnu izjavu

Srna
Karan: Od Isaka ću tražiti da objasni svoju opasnu izjavu

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan upozorio je da izjava ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Rame Isaka da neće dozvoliti okupljanje Srba ni na entitetskoj liniji nije dobra, jer u političkom smislu može biti i jeste problematična.

- Takve izjave imaju huškačku retoriku, te mogu da podstaknu neke radikalne pojedince i grupe da urade nešto što ne bi smjeli - rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

Karan je ocijenio da je odbijanjem da se na miran i dostojanstven način izrazi mišljenje na teritoriji FBiH kantonalna policija od entitetske granice napravila granicu za ljudska prava i slobode i za izražavanje mišljenja.

- Nema entitetske granice za ljudska ustavna prava i slobode, ali entitetska granica jeste granica za stvarnu i mjesnu nadležnost svih entitetskih institucija, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova - rekao je Karan.

On je naveo da će od kolege iz Federacije tražiti da objasni svoju izjavu, te pojasnio da MUP Srpske do entitetske linije ima punu mjesnu nadležnost u okviru svojih nadležnih poslova, kao i kantonalna ministarstva u okviru Federacije BiH.

- Sa druge strane, ovo nas je duboko asociralo i vratilo potrebu za ponovnom reformom policije. Sada se pokazalo koliko je snažna i mudra bilaodluka naših političkih predstavnika, predvođenih sadašnjim predsjednikom Miloradom Dodikom, da zadrže MUP i Policiju Srpske u svojoj nadležnosti - rekao je Karan.

On je napomenuo da je upravo to danas garant ostvarivanja ljudskih prava i slobode mišljenja za građane Srpske, te dodao da je potrebno i dalje jačati MUP Srpske kako bi bio spreman da zaštiti građane, a prije svega Ustav Srpske.

Karan je pozvao građane Srpske da na miran i dostojanstven način danas izraze svoj stav o tome da u ovoj BiH i Republici Srpskoj ne može neki stranac donositi zakone i da ti zakoni ne mogu biti provodivi.

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zabranilo za danas najavljeni protest u organizaciji Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ispred Suda i Tužilaštva BiH “zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga”, predsjednik Odbora Đorđe Radanović pozvao je Srbe da dođu na linije razgraničenja sa FBiH u svojim opštinama i gradovima i obustave saobraćaj na 30 minuta.

Radanović je 24. avgusta podnio zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH u Sarajevu zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Miloša Lukića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana