Karan: Nema zaštićenih u borbi protiv kriminala

Srna
Karan: Nema zaštićenih u borbi protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je večeras da u Srpskoj nema zaštićenih u borbi protiv svih vidova kriminala.

"Kada bih lično ili bilo koji pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP) pokušali da nekoga zaštitimo počinili bi krivična djela prikrivanja, trgovine uticaja ili zloupotrebe službenog ovlašćenja", rekao je Karan.

On je istakao da je jedan od važnijih zadataka MUP-a Republike Srpske rad na ličnom integritetu policajca.

"Želimo da etički kodeks policajaca bude na višem nivou. Time stvaramo veće povjerenje građana. Poziv policajca je častan, ali i opasan i tako školujemo naše kadrove. U obavljanju službenih poslova, nakon rata, 31 policajac je poginuo, a u ovoj godini imamo 33 napada na naše službenike", rekao je Karan za ATV.

Prema njegovim riječima, neophodno je strože tretirati napad na policajce.

Karan je naglasio da krivično-pravna reforma u BiH nije imala adekvatne rezultate jer nije ostvarena puna saradnja policije i tužilaštava.

"Ima prostora za još bolju saradnju tužilaštava i policije, iako u mnogim stvarima sarađujemo dobro", rekao je Karan.

On je ocijenio da mora biti poboljšana bezbjednost saobraćaja i da policija čini sve da tako bude.

"Kada govorimo o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj, načinjen je pomak, prije svega u borbi protiv kriminala. Za 50 odsto povećan je broj otkrivenih krivičnih djela koji se odnose na narkomaniju, ali i na finansijske istrage. Dobro sarađujemo i sa ostalim policijskim agencijama", naglasio je Karan.

On je naveo da je važno što MUP Srpske kvalitetno radi i kada je riječ o "skaj" i "anom" aplikacijama.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u Srpskoj i BiH nakon sukoba u Gazi, Karan je rekao da MUP intenzivno prati situaciju, jer postoje ideologije koje su bliske radikalnim i ekstremnim politikama.

"Imamo i određena operativna saznanja, jer je u BiH opasno svrstavanje na stranu onih koji imaju terorističke nakane. Nažalost, u BiH možemo doći do radikalizacije političke scene. U svakom slučaju, MUP Srpske se uspješno nosi i sa ovim izazovom", rekao je Karan.

Kada je riječ o izjavama ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH) Rame Isaka o zvaničnicima Srpske, Karan je rekao da kao ministar ne smije djelovati na način gdje bi mogao uticati huškakački na ekstremne strukture.

"Ne znam koji su njegovi porivi za tako nešto, policijski i bezbjednosni nisu, i sve mogu posmatrati sa aspekta neke radikalne politike. To ne treba ministru unutrašnjih poslova i njegove izjave mogu uticati na radikalne elemente za izvršnje nasilja", smatra Karan.

Komentarišuću sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i odluke Kristijana Šmita, Karan je ponovio da je neko ko nije legitiman načinio zakon i na osnovu toga djeluje Tužilaštvo.

Mora se reći zašto je sada važan otpor naroda i institucija Republike Srpske. Cilj jeste urušavanje statusa Republike Srpske i ovo što se sada događa je nasilni put rušenja ustavnog poretka BiH i Srpske. Kada bi ovo prošlo, građani Srpske ne bi imali mogućnost otpora prema običnom čovjeku koji sutra može donijeti zakon da se ukida imovina Republike, njeno ime i da bude ukinuta. Zato se moramo vratiti Dejtonskom sporazumu", smatra Karan.

On je napomenuo da i sudije i tužioci znaju da ovo što se radi u BiH nije ustavno.

"Boravak bilo kakvog stranca u BiH je katastrofalan i urušava ovu zemlju. Šmit zna da nije visoki predstavnik, odnosno da je niko i ništa, ali engleska i američka sila vrše pritisak u BiH. Oni ne razumiju da naši građani neće nikada dati Republiku Srpsku koja je garant slobode. Treba korisiti sve mehanizme u zajedničkim institucijama za zaštitu srpskog naroda", zaključio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana