Karan: Konakovićeva najava direktan napad na odnose dvije zemlje

Srna
Karan: Konakovićeva najava direktan napad na odnose dvije zemlje

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je Srni da najava ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da će tražiti stavljanje van snage Sporazuma o policijskoj saradnji BiH sa Srbijom, predstavlja direktan napad na odnose dvije zemlje, jer ovom izjavom samo potvrđuje da njemu nije do borbe protiv kriminala niti izgradnje dobrih dimplomatskih odnosa sa zemljama regije.

Karan je naveo da BiH ima gotovo istovjetne sporazume o policijskoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom - jedan je potpisan 2010, a drugi 2011. godine, ali Konaković problem vidi samo u onom koji je potpisan sa Srbijom, čime potvrđuje još jednom patološku mržnju prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak "srpsko".

On je objasnio da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske međunarodnu saradnju sa Srbijom ostvaruje na osnovu Ustava i Zakona o policiji i unutrašnjih poslova Republike Srpske, a ne na osnovu Sporazuma o policijskoj saradnji BiH sa Srbijom.

Karan je istakao da je Ustav Republike Srpske jasno definisao da Republika uređuje i obezbeđuje bezbjednost, a da entiteti imaju pravo da uspostave specijalne paralelne odnose sa susjednim državama, u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom BiH.

Isto tako, dodao je on, član 146 Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima propisao je da MUP Republike Srpske ostvaruje neposrednu međunarodnu saradnju.

"Sporazumi i memorandumi su tu samo da tu saradnju razrađuju i u tom kontekstu je Sporazumom o uspostavaljanju specijalnih paralalenih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske, član dva jasno definisano da će Srpska i Srbija `posebno unapređivati saradnju u oblastima zaštite sloboda i prava građana u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i suzbijanja kriminala`", naveo je Karan.

On je istakao da, u skladu sa tim sporazumom, MUP Republike Srpske sa MUP-om Srbije ima potpisane Memorandum o jačanju policijske saradnje, Memorandum o razumijevanju u oblasti civilne zaštite, prevencije i rukovođenja vanrednim situacijama, Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, Sporazum o saradnji između MUP-a Republike Srpske, MUP-a Srbije i Kriminalističko-policijskog univerziteta i Memorandum o saradnji tokom turističkih sezona.

"Iz svega navedenog jasno je da je Sporazum o policijskoj saradnji BiH sa Srbijom za MUP Srpske bio nepotreban", poručio je Karan.

Prema njegovim riječima, koncept policijske saradnje zasnovan je na istim temeljima kao i u ostalim zemljama regiona i Evrope i sa osnovnim ciljem – uspješne borbe protiv kriminala koja će doprinijeti opštoj bezbjednosti.

"Apsurdno je da čovjek koji obavlja dužnost ministra inostranih poslova u Savjetu ministara i čija je osnovna funkcija da gradi mostove saradnje i razvija prijateljske odnose, pokušava da ruši postojeće i urušava sistem bezbjednosti. Saradnja policija, ne samo sa Srbijom, već i sa svim drugim policijama zemalja svijeta je ključna za uspješnu borbu protiv kriminala i u tom smislu pozivam sve da prestanu da politizuju ovakve stvari zarad svojih ličnih interesa", poručio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana