Karan: Jedno veliko ništa koje se zove Kristijan Šmit srušio je BiH

SRNA
Karan: Jedno veliko ništa koje se zove Kristijan Šmit srušio je BiH

BANjALUKA- Profesor ustavnog prava Siniša Karan istakao je da potvrđivanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića nema veze sa pravom i pravdom, već predstavlja direktnu negaciju naroda, države, suvereniteta i svih elemenata državnosti.

"Do ove situacije doveo je niko drugi do njemački državljanin Kristijan Šmit, lažni visoki predstavnik, koji je uzurpirao tu poziciju i ovlaštenja visokog predstavnika i to samim dolaskom u BiH, a da pri tom nije ispunio osnovni uslov - nema rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o njegovom imenovanju. O kakvom je apsurdu i licemjerstvu riječ govori i to da državljanima BiH o pravu i pravdi priča njemački državljanin koji bez ikakvog pravnog osnova boravi u njihovoj zemlji kršeći Zakon o strancima, a zatim i ustavni poredak i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma", pojasnio je Karan.

On je istakao da Kristijan Šmit kod građana Republike Srpske ovakvim potezima izaziva samo gađenje i osjećaj gorčine.

"Kristijan Šmit je jedno veliko niko i ništa u BiH. Stranac koji je davno trebao biti protjeran iz zemlje. On je persona koja direktno ruši BiH, a pri tom je za to i dobro plaćen. I taj koji je niko i ništa hoće da stvori nešto, hoće da dijeli neku svoju pravdu, da otima našu imovinu, donosi zakone, tuži i sudi u državi koju je sam srušio i koju sve vrijeme negira", rekao je Karan u izjavi za Srnu.

Profesor ustavnog prava je naglasio da je Šmit klasična negacija svega onoga što se zove država, demokratija, suverenitet i sloboda, jer je neko ko ima bolesnu ambiciju da bude vrhovni poglavica i protektor u zemlji koju ruši.

"Šmit je gaženje svega, on je nepravo i ne može postati pravo. Da je BiH normalna država Tužilaštvo BiH bi protiv njega davno pokrenulo postupke po više osnova, a jedan od njih je i taj što ruši ustavni sistem BiH. Znajući sve prilike u BiH posljednjih 30 godina stvar je vrlo jasna i ona je sada sa Šmitom ili bez Šmita ogoljena potpuno do kraja", pojasnio je Karan.

On je ukazao da je jasan cilj Šmita i dijela međunarodne zajednice koji su ga ubacili kao klovna u BiH da promijene Dejtonski sporazum, njegov Ankes četiri.

"Njihova želja je razotkrivena u potpunosti bez imalo zadrške - uništiti Republiku Srpsku, njene institucije, oteti joj imovinu i dovesti je do nivoa da od nje ostanu samo ucrtane linije na geografskoj karti. Uništavajući pozicije Srpske, uništavaju i federalno uređenje BiH kao državne zajednice dva ravnopravna entiteta s ciljem stvaranja unitarne, građanske zemlje u kojoj bi Bošnjaci imali svoju državu, a ostala dva naroda Srbi i Hrvati samo neku vrstu kozmetičke uloge", pojasnio je Karan.

Ovom optužnicom, rekao je Karan, pravosuđe je potvrdilo da je marioneta u rukama dijela međunarodne zajednice kojoj je cilj eliminisanje rukovodstva Republike Srpske koje se oštro protivi i demokratskim sredstvima bori protiv tih zlih namjera, odlučno i čvrsto braneći promjenu Ustava, Dejtonskog ustava i ustavne pozicije Republike Srpske sa svim instrumentima njenog predstavljanja.

Karan je rekao za Srnu da nam ostaje samo da se pitamo da li je Kristijan Šmit uz pomoć dijela međunarodne zajednice došao u posjetu BiH da samo nastavi, odnosno završi ono što su započeli njegovi preci u Drugom svjetskom ratu.

"I ovog puta mu možemo samo poručiti da su Srbi uvijek bili na strani prava i pravde, ali i na strani antifašista, te da će tako i ostati", poručio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana