Obilježeno 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići

Srna
Obilježeno 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići

ŠEKOVIĆI- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan poručio je danas da na žrtvi pripadnika policije, koji su dali život za stvaranje i odbranu Republike Srpske, treba graditi stabilnu i mirnu Srpsku za sve njene građane.

Karan je na obilježavanju 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići rekao da je važno odati počast i zahvalnost poginulim policajcima za sve ono što su učinili.

-Oni su branili, odbranili i ostavili nam čvrstu i snažni Republiku Srpsku. Vrijeme je kada moramo iznova da činimo sve za njihove porodice, djecu, ali i da u miru na njihovoj žrtvi stvaramo mirnu i stabilnu Republiku Srpsku - rekao je Karan novinarima.

Dodao da je ovo prilika i da se oda počast svakom od 782 poginula pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su 144 pripadnici specijalne brigade policije i 21 pripadnik Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići.

Karan je istakao značaj obuke mladih pripadnika MUP-a Srpske i stvaranja snažnog osjećaja patriotizma.

-Naša obaveza je da svi zajedno štitimo ustavni poredak Republike Srpske - naglasio je Karan.

Ratni komandant Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići Miloš Stupar rekao je da se svake godine početkom marta raznim manifestacijama obilježava dan formiranja ovog odreda.

-Ove godine imali smo i promociju knjige „Ratni put jurišnika i specijalaca“, autora Ljubiše Milutinovića, koja svjedoči i ukazuje na velika stradanja i žrtve koje su podnijeli stvaraoci i branioci Republike Srpske - naveo je Stupar.

On je dodao da je to sjećanje na sve ratne događaje koji ne blijede i istakao da sve priče ovom knjigom nisu ispričane, jer ih je ostalo dosta koje nisu zabilježene.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je impresioniran slogom, jedinstvom i osjećajem poripadnosti kolektivitetu ratne jedinice Specijalne brigade u kojoj su ljudi dali život i borili se rame uz rame za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

On je naglasio da su sloga i jedinstvo stvorili Republiku Srpsku, da će je čuvati i graditi.

Čestitajući ovaj jubilej Drugom odredu Specijalne brigade Šekovići, Ostojić je izrazio nadu da će se ovaj dan dugo obilježavati u još boljem ambijentu i ekonomskom porsperitetu Republike Srpske.

U okviru obilježavanja 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići danas je služen parastos za sve poginule pripadnike policije u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima.

U Spomen-sobi položeni su vijenci, nakon čega je održana Akademija u Domu kulture u Šekovićima na kojoj se govorilo o ratnom putu ovog odreda, uz čitanje odlomaka iz knjige "Ratni put jurišnika i specijalaca", autora Ljubiše Milutinovića.

Obilježavanje 30 godina od formiranja ovog odreda završeno je svečanim postrojavanjem pripadnika Drugog odreda Specijalne brigade policije na poligonu Osnovne škole u Tišći.

Drugi odred Specijalne brigade policije Šekovići odlikovan je 17. novembra 1995. godine Medaljom Petra Mrkonjića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana