Karan: Dan srpskog jedinstva je praznik svakog Srbina ma gdje se u svijetu nalazio

RTRS
Karan: Dan srpskog jedinstva je praznik svakog Srbina ma gdje se u svijetu nalazio

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedan je od najbitnijih datuma u političkom, istorijskom i kulturnom kalendaru srpskog naroda ma gdje se on nalazio jer je izraz pripadnosti jednorodnom, nacionalnom srpskom biću, rekao je profesor ustavnog prava i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan.

Karan je gostujući u našem Jutarnjem programu naglasio da ovaj praznik prepoznaje jedinstvenost srpskog naroda i da se ove godine proslavlja tamo gdje nikada nije.

- Svi naši praznici podsjećaju na slobodu, srpsko jedinstvo i nacionalnu zastavu, koje prevodim kao državu jer su te tri stvari koje karakterišu srpsku istoriju. Ta istorija je potpuno zajednička za sve Srbe u svijetu - ističe Karan.

On je naglasio da proboj Solunskog fronta nije bila obična bitka, već bitka koja je pokazala da samo jedinstvo jednog naroda i njegova želja za slobodom i državom može da pobijedi daleko većeg i jačeg neprijatelja.

- Nošenje barjaka, odnosno zastave je bila privilegija. Ta zastava nikada nije pala tokom proboja Solunskog fronta. Srbi su se tamo borili ne samo za svoju slobodu već i za slobodu svih južnih Slovena. Ovaj praznik zato trebaju da poštuju i ostali narodi jer je njime pružena ruka mira i tolerancije - kaže Karan.

Karan je naglasio da ne postoji nijedan težak trenutak u srpskoj istoriji koji se nije pobijedio snagom jedinstva.

- Nebitno da li postoje ili ne postoje političke razmirice, kada su u pitanju nacionalna pitanja, tada srpsko jedinstvo dolazi do izražaja, jer nema slobode ni države bez jedinstva - kaže Karan.

On ističe da Srbi imaju dvije matice - Srbiju i Republiku Srpsku koje su dužne da zaštite sve Srbe bilo gdje da žive, te je zato ovaj praznik svakog Srbina gdje god da se nalazi.

- Identifikacija svakog građanina sa svojom državom je njena najveća snaga, a mi se danas identifikujemo s njom tako što ćemo izvisiti zastave i pokazati svoj patriotizam - rekao je ministar.

Dodao je da svi naši praznici služe da našim mladim pokoljenjima kroz udžbenike i istoriju pokažemo šta su radili njihovi preci i dokažemo da sloboda nije došla tek tako već stotinama godina unazad kroz velike žrtve.

- Dan srpskog jedinstva dokazuje, pokazuje i usmjerava sve Srbe u svijetu da su dio jedinstvenog srpskog naroda. Zato su pod mudrim vođstvom rukovodstva srpske i Srbije ukinute "sve Drine" na svijetu. Zato se u posljednje vrijeme i najviše infrastrukture gradi upravo na Drini  - naglasio je Karan.

Slavimo današnji dan, poručio je ministar Karan, jer on vraća Srbe u nacionalno korijenje sa svojim jezikom, pismom i običajima, ali poštujući sve druge narode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana