Karan: 112 jedinstveni broj a ne jedinstveni sistem

Srna
Karan: 112 jedinstveni broj a ne jedinstveni sistem

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da jedinstveni evropski broj za hitne slučajeve 112 ostaje u Republici Srpskoj i da je riječ o jedinstvenom broju za hitne slučajeve, a ne jedinstvenom ili centralizovanom sistemu 112.

Karan je istakao da je samo broj 112 jedinstven, kao uostalom i u cijeloj EU, a pravni, tehnički i organizacioni aspekt ne dovodi do prenosa nadležnosti na nivo BiH, odnosno Republika Srpska i njene institucije zadržavaju nadležnost i nezavisnost u postupanju u vezi broja 112.

"S obzirom na to da su juče u pojedinim medijima iznesene netačne informacije u vezi sa uvođenjem jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112, u cilju objektivnog informisanja javnosti navodim da je tačno da je Vlada Republike Srpske usvojila informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijma, kojim se stvaraju zakonski preduslovi za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112. Međutim, svi ostali navodi koje su iznijele u javnost pojedine medijske kuće, apsolutno nisu tačni", naglasio je Karan.

On je objasnio da je već 12 godina Republika Srpska putem nadležnih institucija posvećena ovoj materiji, odnosno putem Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva saobraćaja i veza aktivno učestvuje u izradi i donošenju kako zakonskih tako i tehničkih rješenja koja su potrebna za uvođenje broja 112 u BiH, a pri tome pazeći da ne dođe do prenosa bilo kakve nadležnosti na nivo BiH.

Na taj način, naglasio je on, spriječeno je da dođe do prenosa bilo koje nadležnosti, a koja se odnosi na postupanja nadležnih hitnih službi pri uvođenju broja 112.

"Možemo slobodno reći, pohvaliti se, da su, nakon toliko godina posvećenosti ovoj materiji, nedavno svi prijedlozi i sugestije koje je predložila Republika Srpska na tekst zakona koji će urediti ovu materiju, potpuno uvažene i usvojene kroz sam tekst Nacrta zakona", naglasio je Karan.

S tim u vezi, dodao je on, predložene dopune Zakona o komunikacijama uređuje broj 112 na način da se uspostavljanje i teritorijalna organizacija komunikacije prema hitnim službama prema kojima će poziv biti upućen u BiH putem jedinstvenog evropskog broja 112, kao i tehnički aspekt koji se treba zadovoljiti za uvođenje broja 112, uredi posebnim propisima entiteta i Brčko distrikta.

"Takođe, naglašavamo da je samim zakonom definisano da se i sva ostala pitanja vezano za uvođenje broja 112 uređuju uz saglasnost nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta", rekao je Karan.

Kada se pogledaju ove činjenice, sasvim je jasno da apsolutno nema prostora spekulacijama koje pojedini mediji iznose u javnost i tako dovode građane Republike Srpske u zabunu, rekao je Karan.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske uvijek su posvećene očuvanju ustavnih i zakonskih nadležnosti Srpske, a jedan od primjera je i ovaj, gdje je uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike Srpske omogućen pravni okvir za uvođenje jedinstvenog evropskog broja 112, a koji će služiti na dobro svim građanima.

"Cilj uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve 112 je da se građanima EU, u toku boravka u instranstvu na području EU i Evrope, pruži usluga hitne službe sa istom brzinom odziva i efikasnosti kao i građanima zemlje u kojoj borave. Znači, riječ je o jedinstvenom ili istom broju 112 za hitne slučajeve, a ne o jedinstvenom ili centralizovanom sistemu 112", poručio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana